f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Європейські серіали vs українські: чому в нас не виходить, як у них?

19.10.2020

Ярослав Підгора-Гвяздовський

кінокритик, член експертних комісій Держкіно та УКФ

Цьогорічний одеський кінофестиваль не лише запросив до онлайн-кінотеатру фестивального світового й українського кіно. Він також показав актуальний телевізійний контент – серіали з однойменної програми. Глядачі мали змогу порівняти продукти з України і трьох європейських країн.

Серіальна програма фестивалю дещо здивувала добором продукту: поряд із прем'єрними проєктами демонстрували й відверто застаріли зразки, 2019-го і навіть 2018 років. За ситуації одночасного, щотижневого й навіть щоденного виходу тисяч нових серій по всьому світу й можливості їх перегляду українським глядачем через офіційні або піратські інтернет-бази, такий варіант не є дуже вдалим. Тут виходить на перший план намагання фестивалю сказати про легальний контент, і це цілком слушно, хоч і непрактично. Втім, фестиваль також переслідував – і таки наздогнав – ще дві цілі: географію виробників і поєднання різних учасників кінопроцесу задля створення одного продукту.

Далі:

https://detector.media/kritika/article/181438/2020-10-10-evropeiski-seriali-vs-ukrainski-chomu-v-nas-ne-vikhodit-yak-u-nikh/