f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Живопис і кіно: цитування та реконструкція контексту створення картин у фільмах

07.11.2019

Історія кінематографу налічує більше століття, але лише відносно нещодавно ми почали рефлексувати над словами впливових режисерів і кінооператорів: чи можна затвердити кіно як окремий різновид мистецтва з власним інструментарієм і методами впливу?

Виникнення кіно пов’язано з прагненням образотворчого мистецтва вирватися за свої межі, зокрема, з поширенням фотографії, але до сих пір візуальне не завжди є панівною складовою та лише ілюструє текст. Кіно найчастіше сприймається як синтетичне мистецтво, що об’єднує літературу, театр, хореографію, фотографію та живопис. Попри те, що ця теза є дещо спірною, не можна заперечувати потужний вплив, зокрема, живопису на розвиток кіно.

Читайте в нашій публікації про те, як видатні режисери працюють з творами живопису, шукають натхнення, намагаючись цитувати або реконструювати контекст створення знаменитих картин у своїх фільмах.

https://plomin.club/painting-and-cinema-citation-and-reconstruction/?fbclid=IwAR1Uya_d8j12gHnGq8zS9K57KV8vGfC1iRGadGOEOwYblgvgi108aQ3qh8Q