f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

11 травня, середа, Синій зал

11.05.2016

Публічна лекція ЮРІЯ ШЕВЧУКА

«ЩО ТАКЕ НАЦІОНАЛЬНИЙ КІНЕМАТОГРАФ. СВІТОВИЙ ДОСВІД І УКРАЇНСЬКА ПРАКТИКА»

У лекції обговорюватиметься питання про те, що таке національний кінематограф з точки зору сучасних його теорій, що побутують на Заході. За якими рисами визначають національний фільм в Сполучених Штатах, Великій Британії, Франції, Росії (змістовими, символічними, економічними та ін.). Яке значення у національному фільмі мають сюжет-оповідь, мова, актори, режисер, глядач, виробник, ринок, уряд. Якими засобами національну ідентичність типово виражають на екрані сьогодні, коли ґлобалізація супроводжується посиленням націоналістичних настроїв у світі. Який кінематограф практикується в Україні після розвалу Совєтського Союзу.

Юрій Шевчук, кандидат філологічних наук (германістика), лектор української мови та культури на Департаменті слов’янських мов та в Інституті ім. Аверела Гаримана в Колумбійському університеті, Нью-Йорк, США, де серед инших викладає курси «Історія українського кінематографа», «Совєтський, пост-совєтський, колоніяльний, постколоніяльний кінематограф».

Засновник і директор Українського кіноклубу Колумбійського університету, єдиного постійного форуму українського кінематографу на Заході (з 2004 року).

Пише і публічно виступає про проблеми українського кінематографу, культури та ідентичности. Його аналітичні статті та інтерв’ю про український і світовий кінематограф, ідентичність та культуру публікувалися в таких українських виданнях, як журнал і мережевий портал «КINO-Коло» (kinokolo.ua), «Сценарна майстерня» (screenplay.com.ua), «Українська правда» (pravda.com.ua), «Дзеркало тижня», «Телекритика» (telekritika.ua), «Український тиждень» та инших.

Читав лекції в таких університетах, як Університет ім. Адама Міцкевича (Познань, Польща), Гарвардський, Єльський, Стенфордський (США), Торонтський (Канада), Ґранадський університет (Еспанія), Міланський, Римський («Ла Сап’єнца»), Американський університет Джона Кебота у Римі, університет ім. Федерика Другого, Неаполь (Італія), Ґрайсвальдський університет, Німеччина, Львівський Національний університет ім. Івана Франка, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого.

Член Асоціяції славістичних та східноевропейських досліджень (ASEEES), Американської асоціяції викладачів слов’янських та східноевропейських мов (AATSEEL), Американської асоціяції українознавців, Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку, Наукового товариства ім. Шевченка у Нью-Йорку, в якому очолює філологічну секцію, Національної спілки кінематографістів України.

Початок о 17 годині