f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

27 листопада, п’ятниця, Червоний зал

27.11.2015

Прем’єрний показ документального фільму «ПРИСМЕРК»

Режисер та оператор Валентин Васянович

Продюсер Ія Мислицька

Кінокомпанія «Гармата фільм продакшн», на замовлення Державного агентства України з питань кіно

Україна, 2014 рік

«Присмерк» Валентина Васяновича – кращий український фільм минулого року з тих, що не були в українському прокаті (за результатами опитування Бюро української кіножурналістики).

Фільм брав участь у конкурсній програмі DOCU/ЖИТТЯ 11 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA (Київ) та вдостоєний особливої відзнаки журі з формулюванням: «За непересічне візуальне й емоційне змалювання людської стійкості, чуттєвості та незалежності». А на 5-му Одеському МКФ він отримав «Золотого Дюка» у категорії «Найкращий український повнометражний фільм» і спеціальну відзнаку FIPRESCI. 

82-річна Марія та її хворий син Сашко живуть у глухій провінції. Через серйозну недугу Сашко осліп. Він боїться смерті матері, але Марія відчайдушно чіпляється за життя, усвідомлюючи, що нікому буде подбати про її сина. Їхні вчинки можуть видаватися ірраціональними, проте вони демонструють прагнення героїв не здаватися. Марія купує теля, Сашко починає навпомацки майструвати трактор…

Валентин Васяновичсценарист, режисер, оператор, продюсер. Закінчив кафедру операторського мистецтва і кафедру режисури документального кіно у Київському державному інституті театрального мистецтва ім. І.К. Карпенка-Карого, школу режисерської майстерності Анджея Вайди (Польща). Член Європейської кіноакадемії.

Автор документальних фільмів «На згадку» (к/м, 1998), «Старі люди»  (к/м, 2001),  «Проти сонця» (к/м, 2004, спеціальний приз журі Міжнародного фестивалю короткометражних фільмів у Клермон-Феррані), «Лінія» (к/м, 2006), «Колискова для флейти з барабаном» (к/м, 2007), «Присмерк» (2014), співсценарист і кінорежисер ігрових повнометражних фільмів «Звичайна справа» (2012) і «Креденс» (2013, Приз FIPRESCI Кращому українському повнометражному фільму Четвертого Одеського МКФ). Оператор і продюсер фільму Мирослава Слабошпицького «Плем'я» (2014), що отримав понад 40 міжнародних нагород.

Початок о 18 годині 30 хвилин

ВХІД ЗА ЗАПРОШЕННЯМИ
Запрошення на показ фільму можна отримати у творчому відділі НСКУ
(каб. № 208).