f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

Гарне враження та реальні перспективи Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв їм. Данила Сахненка «Дніпро-cinema»

13.07.2024

10 липня п.р. закінчились перегляди конкурсної програми 15-го Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-cinema» ім.Данила Сахненка, що заснований з ініціативи Дніпровського осередку НСКУ у 2004 році. Настав час оголошення переможців у розмаїтті тематичних номінацій. На цьогорічний фестиваль було подано 82 творчі екранні роботи (повнометражні та короткометражні) у номінаціях: «Ігрове кіно», «Документальне кіно», «Телевізійні роботи», «Студентські роботи», «Анімація», «Дитячо-юнацька творчість» кінематографістів Одеси, Черкас та Запоріжжя, Полтави та Херсона, Луцька та Львова, Харкова та Чернівців, Житомира та Дніпра, Івано-Франківська та Вугледару. 

Дякуючи організаційним зусиллям голови Координаційної ради територіальних осередків НСКУ Валентини Слободи, крайовим центрам екранної культури, при сприянні керівництва Національної спілки кінематографістів України та дирекції Будинку кіно кінофестиваль відбувся! Увесь процес залишив враження злагоди, взаємоповаги. Журі кінофестивалю під орудою народного артиста України, кінорежисера Ярослава Лупія (Одеське відділення НСКУ) зробило висновки і через короткий час результати були оголошені в присутності та за участі голови Спілки Сергія Борденюка.

Всі коментарі,які були висловлені при нагородженні, одностайно підкреслювали продовження інтенсивної роботи з крайовими організаціями екранної культури. Тим більше значно зросла зацікавленість молоді у здобутті навичок фільмовиробництва, що просуває інтереси аматорів, студентів творчих факультетів ВНЗ, регіональних телекомпаній до публічної діяльності, зокрема, у фестивальному русі. 

Також була висловлена подяка академіку Академії мистецтв України, кінорежисеру Олесю Саніну та відомій письменниці, сценаристці Марії Вайно (Івано-Франківський осередок НСКУ)  за проведення майстер-класу. Разом з керамічними призами лауреатам були подаровані книжки Олеся Саніна та Марії Вайно з аналітичними статтями щодо режисерської та сценарної майстерності.

Прес-служба НСКУ