f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

ВІКТОРОВІ ГРЕСЮ - 85

30.06.2024

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Солідний вік, хоча режисер не справляє враження літньої людини. Чи то пак старої. Таке враження, що у нього все ще попереду. Може тому і фільмів зняв мало, бо усе запрягав коней, що винесуть у завтрашній день…

Утім, які ж фільми! «Сліпий дощ» - витончена, граційна історія почуттів, що народжуються спонтанно і живуть стільки, скільки вогник свічки на вітру. «Чорна курка, або Підземні жителі» - казка про явне і неявне, про переможність і диво фантазійного. «Нові пригоди янкі при дворі короля Артура» - яскравий бароковий фільм, враження, що сотворенний він в одне століть, коли кіно ще не народилось…

Та скільки ж фільмів не відбулося! «Кармелюк», скажімо. Чи «Чотири щаблі», за романом Юрія Яновського та ідеями-оповідками Юрія Тютюнника. Учора як раз говорили з Віктором Степановичем про це. Є сценарій, написаний разом з Валерієм Шевчуком, у 1990-му році. От би йому тоді зреалізуватись - може б сама історія нашого кіно побігла іншим річищем?

А найбільша втрата - так і не поставлений «Тарас Бульба». Є чудовий сценарій, є сам фільм, відзнятий в уяві митця від першої секунди до останньої… От що це таке, чому такі речі народжуються і - не дістаються екрана?

Вікторе Степановичу, вітаю! Сил і здоров’я, яких має вистачити на всілякі чудеса. Ті самі, котрі досі чомусь не траплялись.

На фото ми з Віктором Гресем, літ 6-7 тому... Здається, теж день народження був...