f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

25.06.2024.Нотатки про Фестиваль Я не ТАКА. Програма Фестивалю

25.06.2024

Вчора після розмови з режисеркою Ольгою Онишко, яка 20 років живе в Америці, я винесла для себе кілька важливих речей…

Я була на Майдані і після цього всі фільми, які я бачила, були з добре знайомими обличчями, зі звичними ідеями, з одними й тими ж кадрами, фактами і локаціями. В фільмі Olia Onyshko «Жінки Майдану» все незнайоме, крім шоломів, яких розписували квітами. Абсолютно свіжий погляд, нові люди, нові теми, легкість монтажу, яка підводить до концепції режисера.

Вона, не кажучи від себе ані слова, розповіла про справжню честь і гідність. Про небезпеку і сміливість. Про страх, так, він на долі секунди з’являвся в очах, інакше це були б не люди, а роботи. Про жіночу ніжність та особливу емоційність, властиву статі, але ж і про миттєве прийняття рішень, про особливу турботу, яка притаманна знову ж таки тільки жінкам, про вміння побачити дрібниці, але саме вони часто вирішують все. І навіть питання життя і смерті.

Другий фрагмент був з фільму «Три історії Галичини», історія про Ольгу Ільків, зв’язкову Шухевича. 25 років у в’язниці, катування, смерть, що завжди ходила поруч, діти, яких відправили в сиротинець, інші численні випробування. І знову – свіжість погляду, ритм, емоції, прекрасний сценарій, в якому саме життя, як воно є, де діти можуть соромитись маму, яка відсиділа і батька, який, за категоріями, що їм вклали в дитбудинку – вбивця з УПА. Де НКВДист може бути людиною, який таємно дозволяв надсилати дітям листи і вишиваночки, а потім допоміг винести її дорогоцінний щоденник. Обидва фільми - про чудо, подумалось чомусь. Чудо існування Людини – жінки на Майдані, чудо – Ольга Ільків, яка зберегла віру в людей, в добро, в радість. Була щира розмова про Україну, яку Ольга дуже любить і це добре видно, недарма вона знаходить себе в активному волонтерстві і в спілкуванні з українськими воїнами, вона допомагає сотням хлопців, які реабілітуються в США (у тому числі завдяки їй).

Загалом, було велике задоволення – від позитиву; від вишуканої мови (коли чуєш таку, є велике бажання говорити так само красиво); від таких простих та очевидних, але чомусь свіжих для нас думок. Бо розмова кілька разів поверталась до того – чому нам не допомагають, чому наші книжки не читають, чому про нас фільми не знімають.

Ольга дискутувала, а потім поставила на цьому жирну крапку і я погоджуся з нею у цьому на всі сто… «Щоб бути комусь цікавим, нам треба САМИМ СОБІ бути цікавими». Що тут можна додати? Сьогодні на фестиваль прийдуть акторка Римма Зюбіна і командир підрозділу, дівчина-воїн Юля «Ураган» Воборнікова. На вас чекає купа цікавих моментів. Для мене Римма Зюбіна – перша в умінні говорити прямо, чесно, діяти так само, в умінні кидатись на щось нове, експериментувати.

З Юлєю мене познайомив Gosha Shtern і сказав, що вона може бути героїнею нашого фестивалю. Ми почали думати – в якій якості, бо Юля настільки харизматична, що хочеться її слухати і слухати, тим більше, їй є що розповісти. Але перетворити це на креативний художній вечір було задачкою. Сподіваюсь, ми її вирішили.

Але… побачимо сьогодні. Приходьте. Це – експеримент у чистому вигляді. Римма Зюбіна та Julia Vobornikova-Holovko. Про що вони будуть говорити. Про що вам захочеться їх запитати. Чим вам захочеться з ними поділитись. Питання поки відкрите)

У фойє на вас чекають: Дмитро Фішер, який покаже ціле "шоу трансформерів", брендвол, виставка картин "Жива", яка створена завдяки Olena Sokalska і вчора мала великий успіх.

Чекаю на вас! Будинок кіно. 18:30

25 та 26 червня о 18:30 я хочу поговорити про молоду українську режисуру, про тенденції, думки, ідеї. 25 червня подивимось фільм «Лишайся онлайн» і поговоримо з режисеркою Єва Стрєльніковата її групою. 26 червня подивимось та обговоримо програму короткого метру, представлену фільмами Zlata Veresniak Maria Tatarynova Anna Honcharova Kira Tripulska Ksenia Berkutaі Masha Fedorchenko

 

Вхід на всі події фестивалю – вільний. Це – подарунок від моєї громадської організації Перезавантаження яку я створила ще під час АТО і яка плідно працює з військовими та медиками.