15 травня, середа, Блакитна вітальня. Українці і їжа: історія, обрядові та культурні сенси
15.05.2024
Інститут мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім. М.Рильського НАН України ( ІМФЕ) представляє:
Галина Бондаренко, етнолог, провідний науковий співробітник ІМФЕ.
Українці і їжа: історія, обрядові та культурні сенси.
Модератор Сергій Тримбач
Початок о 17 годині
Приходьте, буде цікаво! Місяць тому пані Галина вже виступала у нас, з лекцією про обрядові магії, ворожбицтва - так в Будинку кіно з'явилось одразу кілька відьом... Сам бачив, як одна з них пила каву, чорнющу-чорнющу, в нашій кав'ярні, і навіть гроші заплатила... Цікаво, хто прикличеться цього разу?
Галина Бондаренко: “Людина є те, що вона їсть» - так колись визначив людську сутність один мудрий німецький філософ. Спробуємо подивитись на українців з цього погляду. Як формувалась традиційна українська кухня, що , коли і як їли та пили наші предки, забуті та звеличені страви, яка вона справжня українська гостинність, які ритуально- магічні функції мала їжа ( чому вареники півмісяцем, нащо закопували кашу, чим пригостити дощ та бурю?).
Про ці та багато інших цікавих аспектів, повʼязаних з їжею, а також про її роль в українській культурі, можна буде дізнатись з лекції одного з провідних вітчизняних етнологів.
Початок о 17.00. Вхід вільний. Запрошую!!
https://www.facebook.com/sergiy.trymbach
Відеорозвідка "Українські страви - символи країни"