f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

9 серпня в Кіноспільноті пройшла прем’єра фільму «Вересень»

11.08.2023

Наталя Соболєва

Вражень багато і навіть дуже. Одне з головних – такої кількості учасників знімального процесу, які вийшли на сцену, я ще не бачила (і там навіть половини не було). І ще – вони були дуже дружні, вони навіть стояли якось особливо, щільно торкаючись один до одного. І ще - всі вони відчували любов до свого режисера, якого вже немає серед нас.

Перед показом у фойє було весело як ніколи. Жора Фомін зібрав «своїх» і ці свої були нестандартні, талановиті, екстраординарні, щирі, дивні, готові до експерименту та всього незвичного.

Зараз сторінка Кіноспільноти кипить, занадто багато відгуків і всі вони радикальні. І це не дивно.

Я ж не можу бути об'єктивною та відірватись від того, що добре знала Жору Фоміна. Він був інтелектуалом, дивним, яскравим. Коли він розповідав, хотілося скоріше побачити це все на екрані. Те, що він задумав, можливо, було б трохи інакшим, але фільм вже є і якщо ти вмієш не тільки дивитись, але й «читати» те, що на екрані – тоді вже є про що говорити. Тому що режисер був непростою людиною і свою концепцію хотів до нас донести у незвичній формі. Все це збиває з нарізки, викликає спротив. Але… у цьому фільмі немає того, що мене дратує більш за все – претензії та якихось квазі…

Він щирий. І ця вівсекція, де не може бути діалогів, стає сайдшоу. Хто продовжує чинити опір цьому дійству – тому кришка. Краще примиритися та вібрувати у такт того, що запропоновано і ви потрапите в іншу ігру, ніж та, до якої звикли до цього. Відслідкувати цю вібрацію, спіймати, увійти в неї. А хіба не в подібному шаленому світі ми живемо. Чверть країни була перетворена на ДНР, ЛНР, визнати це реальністю означає стати хворим на всю голову. Вже не кажучи про те, що розгорталося просто серед нас, у томі числі серед наших кінематографістів, якщо вдуматись - це був сюр із сюрів. Жора ніколи не збирався бути приємним та пристойним. Він був самим собою. Він не був простим та передбаченим, проте, завжди був живим.

Кіноспільнота буде демонструвати різне кіно. Таке – буває не часто. І це – теж частина нашого кінопроцесу, а врешті решт, і частина нас… Тож давайте привітаємо усіх причетних до фільму з прем’єрою, погодьтесь, вони такі урочисті стояли на сцені і були дуже класні.

Дякуємо глядачам, які нам довірились і прийшли у цей вечір до нас.

А тепер - дивіться наш фоторепортаж, згадуйте цю шалену атмосферу перед початком показу, відмічайте своїх друзів, хто бажає більше фоток, пишіть нам.

Дякуємо за чудові світлини фотографам Igor Vasilev, Анне Кузьмич та режисеру і PR-менеджеру Кіноспільнота Lenka Kirichenko-Povolotska.

Приходьте на наші наступні проєкти. Попереду – майстер-класи сценариста Андрія Бабіка (12.08) та режисерки Марисі Нікітюк (19.08), допрем’єрні покази гучних фільмів «День незалежності» (21.08), «20 днів у Мариуполі» (29.09) та «Євродонбас» (19.09), покази фільмів «Я – Ніна» за участі Яніни Соколової та «Довбуш» за участі творчої групи та багато-багато іншого.

Розвиваємо Будинок кіно разом! Перетворюємо його на крутий, молодіжний центр, де можна побачити все!

Вся інформація та квитки на сайті: www.kinospilnota.kyiv.ua/