f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

Настав час розповісти, що ж таке Кіноспільнота

31.01.2023

Наталя Соболєва разом з Людмилою Горделадзе

Півтора роки тому дві директорки культових кінотеатрів Києва – Кінотеатр «Жовтень» та Кінопанорама зібралися прогулятися урядовим кварталом. Не те щоб з поваги до керівництва країни, а просто тому, що Людмила Горделадзе мешкає на Хрещатику, а я – біля Ботсаду ім. Фоміна. Починалася прогулянка обговоренням усіляких кіноподій, а закінчилася тим, що ми вирішили більше ніколи не зв'язуватися з кіно. Так було створено компанію "непрокіно" Арт-об’єкт. Вона мала будувати енергетично ефективні будинки, займатися дизайном квартир і цілком сприяти тому, щоб люди жили виключно в оточенні екологічних матеріалів. Компанія почала працювати і наше портфоліо збільшувалося час від часу, але почалася війна.

Людям було не до будівництв, тому два директори культових кінотеатрів взялися за старе, яке у них завжди чудово виходило і почали створювати проєкт Кіноспільнота. Локацією було обрано Будинок кіно. Причина – гарні розв'язки з усіх районів міста, завжди є світло, конструкція будови якісно укріплена, тому за свого глядача можна бути спокійним, і, звісно, легендарність самого Будинку. Щоправда, багато хто зазначає, що він потребує апгрейду, але зараз точно не до цього…

Таким чином, і склався проєкт Кіноспільнота, який я реалізую 3-4 рази на місяць. Його формат – творча зустріч із яскравою кіноперсоною (актор, режисер, сценарист тощо), показ свіжого українського фільму, до якого наш герой має відношення, феєричне обговорення, на якому глядачі зазвичай говорять більше, ніж наш гість, потім братання у фойє, автографи, селфі, обійми та взаємні подяки.

Зараз кіногілка нашої компанії розрослася і загрожує перетворитись на красиве, плодоносне дерево. Людмила Горделадзе надихає на подвиги, я – директор компанії та реалізатор проєкту, до нас на допомогу долучилися кілька талановитих людей – Tatyana Ushakova (у минулому – фахівець зі зв'язків із громадськістю великого комерційного кінотеатру, у Кіноспільноті - media planner), Lenka Kirichenko-Povolotska (кінорежисер, у Кінопільноті - PR manager), Viacheslav Tsvihunenko, Славко Тартак (інженер заводу Антонов, у Кінопільноті – сталкер, який перевіряє квитки та проводжає людей до кінозали). Кінопільнота поповнює свої ряди. У нас багато постійних глядачів, багато хто прийшов із Жовтня та Кінопанорами, деякі, побувавши на наших перших проектах (творчі зустрічі з Адою Роговцевою, Віктором Ждановим, Ірмою Вітовською, Романом Ясіновським) вже не можуть без цього жити. З багатьма ми зустрічаємось, як старі, добрі друзі.

Частину грошей від квитків ми адресно передаємо у військові частини. Майже всі члени нашої команди волонтерять із 2014 року, ми розгрібали завали, видобували броники, оптичні приціли та… чого ми тільки не вишукували. Іноді ми працюємо з фондом Благодійний фонд "Ми сильні. Ми вільні" та Natali Navalnaya, Наталья Адамата Viktoriia Bergulova, душевність, порядність та прозорість яких знаємо не з чуток.

Кіноспільнота чекає на нових бійців культурного фронту. У лютому в нас три грандіозні події: 10 лютого – творча зустріч із Богдан Бенюк та показ найнагородженого українського фільму «Мати апостолів» Zaza Buadze; 15 лютого – розкішна програма короткого метра про кохання (режисери Natalia Pasenytska, Sergiy Pudich, Yula Deglina, Александр Онуфриев, Ivan Shoha, Tetiana Kozhukalo, усі фільми – призери МКФ; 24 лютого – творча зустріч із Лариса Кадочникова та Національна прем'єра фільму «Лариса Кадочникова. Війна» Дмитрий Томашпольский. Чекаємо Вас!

Квитки на нашому сайті www.kinospilnota.kyiv.ua/

І, до речі, про свій архітектурний проект ми не забули.

Наш дизайнерський сайт https://art-object.kyiv.ua/