f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

24 січня, вівторок, Синя зала. Вечір пам’яті народної артистки України НАТАЛІ НАУМ

24.01.2023

24 січня, вівторок, Синя зала.

Вечір пам’яті народної артистки України НАТАЛІ НАУМ

Олеся Кривопиша разом з Sergiy Trymbach

Національна спілка кінематографістів України запрошує на вечір пам'яті народної артистки України НАТАЛІЇ НАУМ

Модератор вечора - кінознавець Сергій Тримбач.

Неземна краса цієї жінки, променисте сяєво її обличчя - одне із уособлень України та Українства. У якому б фільмі вона не з’являлась, з нею в кадрі з’являлось ренесансного штибу духовне світло, що заповнювало екранне полотно і робило його подібним до шедеврів античності чи Ренесансу.

Разом з митцями та членами родини Денисенко/Наум згадаємо життєвий та творчий шлях улюбленої акторки, подивимося уривки із знакових кінострічок, в яких знялася Наталія Наум.

Шануємо українських митців, які створювали славну історію кінематографу України.

Початок о 17 годині

Олеся Кривопиша разом з Sergiy Trymbach

Будинок кіно. 24 січня у Будинку кіно пройшов вечір пам'яті народної артистки України Наталії Наум з нагоди 90-річниці з дня народження.

НАТАЛІЯ НАУМ (23.11.1932, с. Старий Мізунь, Долинський повіт, Станіславське воєводство — 22.03.2004, Київ) - українська актриса театру і кіно, народна артистка України, красуня та уособлення материнства у вітчизняному кіно, дружина визначного кінорежисера Володимира Денисенка (7.01.1930, Медвин — 10.06.1984, Київ), матір Олександра Денисенка, кінорежисера, актора, літератора, та Тараса Денисенка (23.03.1965 - 7.11.2017), актора, художника, педагога. Велика вдячність Національна спілка кінематографістів України в особі її заступника, шанованого кінознавця Sergiy Trymbach за організацію вечора пам'яті в Будинку кіно. Дякуємо Народній артистці України ЛАРИСІ КАДОЧНІКОВІЙ за участь у вечорі, за її зворушливі спомини про родину Денисенко/Наум, з якою вона дружила і перетиналася на знімальному майданчику. З особливим щемом подивилися уривки із 7 кінострічок, в яких зіграла Наталія Наум (загалом знялася у 70 фільмах): «Поема про море» (1958р., задум Олександра Довженка, реж.Юлія Солнцева, роль Олесі), «Олекса Довбуш» (1959р. реж.Віктор Іванов, роль Марічки), «За двома зайцями» (1961р. реж.В.Іванов, роль Галі), «Сон» (1964р. реж.Володимир Денисенко, роль Ядвіги Гусаковської), «На Київському напрямку» (1968р. реж.В.Денисенко, роль Устини), «Білий птах з чорною ознакою» (1970р., реж.Юрій Іллєнко, роль Катрини Звонарихи) та «Високий перевал» (1982р. реж.В.Денисенко роль Ярослави Петрин),

Вперше на вечорі пролунала поезія "Мамі" - присвята Наталії Наум від її сина, Олександра Володимировича Денисенка.

Присутні на вечорі шанувальники творчої родини Денисенко/Наум підтримали звернення про розгляд можливості перейменування двох вулиць у місті Києві, Чеської (де проживала родина) і Товарної, іменами визначних українських кіномитців Володимира Денисенка і Наталії Наум. Шануймо українських творців, які підносили велич і красу Української людини. Збереження пам'яті - важлива складова національної ідентифікації.

https://www.facebook.com/alessia.kryvopysha