f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

1 грудня в Будинку кіно на допрем’єрному показі фільму можна було спостерігати те, що було не так давно на Майдані – народження Нації.

01.12.2022

Наталя Соболєва

НСКУ, Кіноспільнота

Хто з початку війни ніколи не залишав Київ, той ще не стикався з реальністю. За столицею все інше – навіть блокпости. Там одразу поринаєш в суцільні сутінки, там інакше бачиш людей, будинки, вулиці, небо, поле. Сонця там майже не буває.

Цю атмосферу намагався передати режисер фільму «Обмін» Володимир Харченко-Куликовський, стикнувши головного героя, «у миру» - лікаря - з реальністю 2014 року. Все, що відбувається на війні (і не тільки криваві бійні) залишають свій глибокий відбиток в душах людей, але треба писати цю історію. Собою – як це роблять кінематографісти, які зараз знаходяться на передовій, які знімають, записують або роблять щось інше – все це потрапляє в безцінну скарбничку, яку ми потім розіб’ємо і знайдемо безцінні речі.

1 грудня в Будинку кіно на допрем’єрному показі фільму можна було спостерігати те, що було не так давно на Майдані – народження Нації. Це було рідкісне єднання глядачів і творчої групи, яка знаходилася на сцені.

Оператор фільму Сергій Борденюк назвав Будинок кіно – БК, що, за його словами, розшифровується як «Бойовий Комплект української еліти». Це так і є.

Покази Кіноспільнота завжди народжують цілу купу емоцій, думок та висновків. А коли проходить обговорення, глядачі забувають, що вдома темно та холодно, що треба бігти, бо комендантська година, що до перемоги ще кроки й кроки, вони лише радіють, що поруч – однодумці, які люблять свою країну, що їхні думки торкаються іншого і той резонує…

Дякую всій творчій групі фільму за те, що доторкнулися до найактуальнішого, на початку зйомок ще не знаючи, що у лютому воно виявиться ще страшнішим. Дякую Таня Гончарова за її делікатне та суперпрофесійне проведення складного та багатокомпонентного вечора. Дякую генеральному продюсеру Евгений Дьяченко за те, що довірив мені цей фільм «тепленьким», передавши зі своїх рук в мої руки і за те, що допомагав чим тільки можливо; дякую всій нашій команді, яка зробила цей вечір, дякую Людмила Горделадзе за те, що вона у свій час ініціювала появу Кіноспільноти, надихнула її та довірила мені. Тож приходьте на наші покази, не пошкодуєте...

Слава Україні та її героям! Ми обов’язково переможемо!

Фото з події 1 грудня: Lenka Kirichenko-Povolotska та Igor Semenyaka

https://www.facebook.com/natala.soboleva