f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

30 листопада 2020 р. Синій зал. Вечір «Анекдот в українському кіно. Жанр, витворений чоловіками».

30.11.2022

Модератори Сергій Тримбач і Станіслав Чернілевський.

Початок о 17 годині

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

«ЧОМУ Б НЕ ПОТІШИТИ ДОБРИХ ЛЮДЕЙ ПОБРЕХЕНЬКОЮ??»


Знаменита фраза із «Пропалої грамоти» - яка не пропала. Будинок кіно, Синя зала, 30 листопада, середа - 17.00 Вечір «ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОГО КІНО В АНЕКДОТАХ І ПОБРЕХЕНЬКАХ». Модератори СЕРГІЙ ТРИМБАЧ, спеціаліст в жанрі поетичного анекдоту, і СТАНІСЛАВ ЧЕРНІЛЕВСЬКИЙ, видатний фахівець з опромінення національного минулого правдивою нелукавою усмішкою. З історії використання жанру анекдоту в кіно і літературі. Що спільного між побрехенькою і анекдотом. Чому перші фільми в історії кіно є збірниками анекдотичних історій. Чому біографії багатьох кінематографістів так само є збірничками анекдотів і побрехеньок (Сергій Параджанов, Микола Яковченко…). І т.д. і т.п. - весело і сердито.

Фрагменти з фільмів, включення (прямий аудіовізуальний режим) знавців жанру анекдотів (Роман Балаян, Богдан Бенюк, Юрій Морозов - запрошуються) і побрехеньок як квінтесенції народної сміхової культури (Вікторе Андрієнко - запрошую!).

Ворог прагне знищити нас темрявою і пісними похмурими сентенціями щодо вирішального впливу на історію сталевих м’язів і танкових колон. А ми їх у відповідь криємо сміхом-сміховинням. Анекдот це наше майже все - і як прогріває душу й тіло!

Запрошую, друзі! Будинок кіно, середа, 17.00. Запрошень не потребуєте. Лишень пароль при вході: «ЗАПРОШЕНИЙ НА УЧАСТЬ У ПОБРЕХЕНЬКАХ!».

Кав’ярня імені Чарлі Чапліна так само працює на популяризацію анекдоту!

На фото: кадри з фільмів "Відьма" (1990, реж. Галина Шигаєва), "Пропала грамота" (1972, реж. Борис Івченко), "За двома зайцями" (1961, реж. Віктор Іванов).

Сергій Галетій

НСКУ

Попри відомі усім утиски звичайного життя, сповненого радощами дружнього спілкування, а правильніше сказати – всупереч цим травматичним викликам сьогодення, Будинок кіно продовжує виконувати роль затишного клубу для прихильників кінематографа. Ба більше, саме занурення в кумедне кіношне закулісся, ретроспективне та сучасне, здалося автору і модератору заходу – першого з циклу «ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОГО КІНО В АНЕКДОТАХ І ПОБРЕХЕНЬКАХ» – пану Сергію Тримбачу, найдоречнішим сьогодні.


У цей час перманентного напруження свідомості численними хвилюваннями… «Має рацію» )) Сміх – це ліки. А зараз – це також і зброя.

Коли ми подавалися у вересні на грант від Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut то так і сформулювали, що кожний проведений культурний захід «це як влучний постріл HIMARS», що знищує очікуваний ворогом смуток і розгубленість мирних громадян. Не на тих напали! ЗСУ – Там. От і нам – своє робить! Ми будемо усіма своїми прагненнями та зусиллями продовжувати та відновлювати звичне життя кіноспільноти та комунікацію з глядачем.

https://www.facebook.com/sergiy.galetiy