f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

26 березня, четвер, Синій зал

26.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

СИНІЙ ЗАЛ

14:00. КЪЫРЫМ / QIRIM

реж. Ксенія Джорно, OAE, 2014, 35 хв.

Ідея створення фільму «Къырым» з'явилася у режисерки Ксенії Джорно після спілкування зі знайомими кримчанами. Живучи в Арабських Еміратах, Ксенія Джорно хотіла розповісти про свою Батьківщину тим, хто її ніколи не бачив. 

«Після анексії Криму, у мене не було вибору, –­ розповідає режисерка, – не віриться, що репресії такого характеру сьогодні можуть відбуватися в центрі Європи». 

Герої фільму ­– три покоління татар. Жінка, яка пережила депортацію 70 років тому і жінка, яка пам'ятає повернення. Мама нареченої, яка народилася під час депортації та приїхала до Криму в молодості. Дівчина, яка народилася в українському Криму. Для кожного з них Батьківщина – Крим, вона одна.

Фільм режисерка знімала сама протягом шести днів, локації для нього знайшла в Бахчисараї, Євпаторії, Саках та Сімферополі, мешкала в кримськотатарській сім'ї. Задля безпеки героїв, обличчя деяких персонажів не показані, майже всі імена змінені. Щодня Ксенія завантажувала матеріал на сервер в Інтернеті і залишала Крим без відео.

Обговорення з режисеркою та запрошеними експертами.

17:30. КОРОТКОМЕТРАЖНІ ФІЛЬМИ«АССОЛЬ», «ПІВДЕННИЙ КОРДОН», «РОТАЦІЯ» / PRESENTATION OF SHORT FILMS ASSOL, SOUTHERN BORDER, ROTATION (реж. Сергій Лисенко)

Зустріч із режисером та героями фільмів і презентація онлайн кінотеатру DOCU/SPACE

DOCU/SPACE – це перший онлайн кінотеатр в Україні, який показує документальні фільми про права людини. Усі фільми знято в Україні й про українців силами різних громадських організацій спільно з Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. Герої – звичайні громадяни, які прагнуть змінити життя у своїй країні на краще. Вони вперто йдуть до мети, долаючи зовнішні обставини.

 «Ми прагнемо надихнути глядачів на активні дії, пропонуючи історії звичайних громадян. Вони можуть бути вашими колегами по роботі, сусідами по дачі, їздити однією з вами маршруткою, вони не роблять нічого надзвичайного», – говорять організатори кінотеатру. 

Організатори: Docudays UA, Херсонський обласний Фонд милосердя таздоров’я, ГО «Південь».

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.