f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

24 березня, вівторок, Другий поверх

24.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

ДРУГИЙ ПОВЕРХ

DOCU/КЛАС

12:00. Мартічка Божилова. Привнесення місцевих традицій у світову документалістику.

Європейська співпраця і шляхи виходу на міжнародний ринок кіно. 

Як зробити проект актуальним і привабливим на міжнародному рівні; як застосовувати і розуміти терміни сторітелингу та сценарію в документальній сфері; як готувати й аналізувати письмові заявки-пропозиції; у чому роль візуальних матеріалів; як організувати різні стадії виробництва; які характеристики й умови європейської співпраці слід брати до уваги, взаємодіючи з іноземними партнерами; що відбувається у мистецьких тенденціях документального кіно.

Мартічка Божилова (Болгарія), продюсерка болгарської групи AGITPROP із 1999 року. Серед її фільмів – «Ґеорґі та метелики» (Silver Wolf, Амстердамський міжнародний фестиваль документального кіно, 2004), «Проблема з комарами та інші історії» (Каннський кінофестиваль, 2007), «Коридор No8» (Берліналє, 2008), «Хлопчик, що був королем» (Міжнародний кінофестиваль у Торонто 2011), «Останні пірати Чорного моря» (Visions du Reel, HotDocs, 2013), «Любов та інженерія» (Трибека, 2014). Засновниця та директорка Балканського документального центру підтримки кіномитців-документалістів Балканського півострова. Член журі DOK-Leipzig-2014 та IDFA 2014. Мартічка здобула міжнародну нагороду Trailblazer Award на MIPDOC у Каннах за креативність, новизну, оригінальність та прорив у царині документального кіно. Вона була відзначена у престижному списку «100 найвпливовіших жінок Болгарії» та увійшла до топ-7 найбільш впливових болгарських митців за версією Forbes. У 2013 році вона була номінована на нагороду «Жінка року».

15:00. Олександр Глядєлов. Обставини часу.

«Разом зі слухачами/глядачами спробую поміркувати про відповідність наших зусиль викликам часу. І про ціну цих зусиль». 

Олександр Глядєлов (Україна), фотограф. Висвітлював військові конфлікти у Молдові, де був поранений, а також у Нагірному Карабаху, Чечні та Україні, де його поранили знову. З 1996 зосередився на довгострокових документальних фотопроектах, представляючи свої роботи у вигляді виставок. З 1997 і до сьогодні активно співпрацює з міжнародною гуманітарною організацією «Лікарі без кордонів». Фотографії Олександра використовували такі міжнародні організації, як MSF, HRW, Глобальний фонд, UNAIDS, ЮНІСЕФ. Серед його нагород – Гран-Прі Укрпресфото-97; Приз Hasselblad на конкурсі європейської фотографії у місті Вевей, Швейцарія, Images'98; Mother Jones 2001 Medal Міжнародного фонду документальної фотографії у Сан-Франциско, США; Moving Walls 2002 Інституту Відкритого Суспільства (OSI) у Нью-Йорку, США та ін. Є автором понад 30 персональних виставок у різних країнах світу. Видав три книги. 

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.