f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

23 березня, понеділок, Синій зал

23.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

СИНІЙ ЗАЛ

15:00. DOCU/КОРОТКО

ТОЧКА ВІДЛІКУ / STARTING POINT

реж. Міхал Щесняк, Польща, 2014, 25 хв.

Анета «бунтувала по повній» у дев’ятнадцять років й опинилася у в’язниці за вбивство. Дев’ять років потому повсякденне життя приводить її зі стін в’язниці до будинку престарілих. Одна з його мешканок, Гелена, була хворою з раннього дитинства. На її думку, в молодої жінки є все, чого тільки можна бажати. Тож Гелена, чиї знання про світ обмежені «вікнами лікарень і диванами», з жадобою цікавиться життям Анети. На Анету чекає випробування… і Гелена допоможе їй.

СКРІЗЬ МАЙДАН / MAIDAN EVERYWHERE

реж. Катерина Горностай, Україна, 2015, 36 хв.

«Хочу не забути цей рік, хочу пам'ятати людей, що були поряд. Рік Майдану, рік під знаком війни і миру».

ІНША КРАЇНА / ANOTHER COUNTRY

реж. Ренато Боррайо Серрано, Росія, 2014, 29 хв.

Фабріс – політичний біженець із Демократичної республіки Конго, який виїхав до Росії, щоб урятувати своє життя від куль диктаторського режиму. Тепер він бореться за виживання й отримання статусу політичного біженця у Москві. Його родина чекає на нього, але Москва сльозам не вірить

ГОТЕЛЬ 22 / HOTEL 22

реж. Елізабет Ло, США, 2014, 8 хв.

Події фільму відбуваються протягом однієї драматичної ночі в автобусі у Кремнієвій долині. Лінія 22 – єдиний цілодобовий автобусний маршрут у Пало Альто. Удень це звичайний міський автобус. Проте вночі він перетворюється на неофіційний притулок для бездомних.

Зустріч із режисерами.

17:00. ЕКС-ЮГОСЛАВІЯ: ПРИМИРЕННЯ

УГОДА / THE AGREEMENT

реж. Карен Стоккендаль Поулсен, Данія / Чорногорія / Великобританія / Сербія / Бельгія, 2013, 52 хв.

Головний учасник переговорів з боку ЄС Роберт Купер повинен вирішити долю світу, досягши угоди про стабільне співіснування між Косово та Сербією. Ставки високі, проте, незважаючи на серйозність переговорів, вони виявляються несподівано кумедними, адже три фантастичні персонажі фільму проводять їх із шармом та стилем. Це вирішальна можливість для ЄС довести свої миротворчі здібності. Фільм про дипломатію, яка вершиться за кулісами.

19:00. DOCU/ПРАВО

ПРИТУЛОК / THE SHELTER

реж. Фернан Мельґар, Швейцарія, 2014, 101 хв.

Зима, проведена посеред екстреного притулку для безхатченків у Лозанні. На вході до цього прихованого бункера щоночі розгортається один і той самий драматичний ритуал, який подекуди призводить до сутичок. Завдання сторожів – «сортувати бідняків»: спершу заходять жінки і діти, згодом – чоловіки, якщо лишається вільне місце. Хоча притулок може вмістити 100 людей, лише 50 «обраних» потраплять усередину й отримають гарячий обід і постіль. Інші знають, що ця ніч буде довгою.

21:00. РЕТРОСПЕКТИВА АЛЬОНИ ВАН ДЕР ХОРСТ

ГОЛОСИ БАМА / VOICES OF BAM

реж. Маася Умс, Альона ван дер Хорст, Нідерланди, 2006, 90

Відтоді, як у грудні 2003 року стався землетрус, Бам у Південному Ірані – всього лише сміття та руїни. Не тільки стіни міста впали, оголивши кухні та внутрішні дворики будинків, – серця людей, що жили у місті, також відкрилися настіж. Фільм висвітлює питання взаємин між чоловіками й жінками Ірану та їх стосунків із Богом. Та перш за все «Голоси Бама» – ода незнищенній життєвій силі, втіленій у людях цього міста.

Зустріч із режисеркою.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.