f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

23 березня, понеділок, Червоний зал

23.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

ЧЕРВОНИЙ ЗАЛ

DOCU/ПРАВО

10:00. ЦАП ЗА ГОЛОС / A GOAT FOR A VOTE

реж. Єрун ван Велзен, Нідерланди, 2013, 51 хв.

Зустріч із режисером.

Після виборів, які нещодавно відбулися в їхній країні, багато кенійців полегшено зітхнули. Вибори, що пройшли 2013 року, хоча й не позбавлені підозр у фальсифікаціях, були проведені відносно спокійно порівняно з масштабними вибухами насильства чотири роки тому. У середній школі Маджаоні наступне покоління кенійських виборців навчається демократії. На щорічних шкільних виборах троє учнів змагаються за почесну посаду президента школи. Безмежні ентузіазм і мотивація цих трьох кандидатів віщують жорсткі виборчі перегони.

12:00. БОЖА ВОЛЯ / GOD’S WILL

реж. Бєата Бубєнєц, Росія, 2013, 55 хв.

Зустріч із режисеркою.

Колишній необуддист, який став палким захисником православних цінностей, Дмітрій Ентео, привернув до себе увагу публіки після кількох самостійних ексцентричних акцій. Він називає себе православним «акціоністом» і виступає проти творчості мистецьких груп «Война» та «Pussy Riot». Зібравши на свою підтримку рух православних активістів, який він називає «Божою волею», Дмітрій оголосив про намір очолити Росію, а згодом і весь світ у євхаристичній революції. Які це має наслідки, і хто такий Ентео насправді?

15:00. ІРАНЕЦЬ / IRANIAN

реж. Мегран Тамадон, Швейцарія / Франція, 2013, 105 хв.

Іранський кінорежисер-атеїст Мегран Тамадон переконав чотирьох мулл, які підтримують Ісламську республіку Іран, прожити два дні разом з ним і долучитися до дискусії. У цьому замкненому просторі повсякденне життя поєднується з суперечкою, що невпинно демонструє, яке це непросте завдання – жити разом, коли кожна зі сторін настільки по-різному розуміє світ.

DOCU/ЖИТТЯ

17:00. СМУТНІ ЧАСИ / CLOUDY TIMES

реж. Арамі Ульйон, Швейцарія / Парагвай, 2014, 92 хв.

Спілкування з режисеркою по Скайпу.

Скільки Арамі себе пам’ятає, її мати страждала на епілепсію та хворобу Паркінсона. Як єдина дитина батька, який покинув сім’ю, Арамі мусила змалку піклуватися про себе та свою матір, що було зовсім непросто. Десять років потому вона якимось чином спромоглася розірвати цей ланцюг і знайти своє особисте щастя у Швейцарії, де мешкає разом із партнером Патріком. Але здоров’я її матері стрімко погіршується. Оскільки ніхто, крім Арамі, не може доглянути жінку, вона мусить повернутися до Парагваю. Це дуже особистий фільм про універсальну проблему, з якою всі ми мусимо мати справу: що робити з батьками, коли вони стають старими й немічними?

ПРОПАГАНДА

19:00. ЦЕ МОЯ ЗЕМЛЯ / THIS IS MY LAND

реж. Тамара Ерде, Франція, 2014, 93 хв.

Зустріч із режисеркою. Після перегляду дискусія «Освіта та пропаганда». Модерує Володимир Яворський.

Як в освітніх системах Палестини та Ізраїлю викладають історію цих країн? «Це моя земля» зображує кількох єврейських та арабських учителів упродовж навчального року. Спостерігаючи за їх суперечками й обміном думками з учнями, дебатами з міністерствами освіти та їх поглядами на шкільну програму, глядачі отримують уявлення про глибокий і тривалий вплив, який ізраїльсько-палестинський конфлікт транслює наступному поколінню.

DOCU/ЖИТТЯ

21:30. КОМПЛЕКС КЕНГУРУ / THE KANGAROO COMPLEX

реж. Сара Мун Хоу, Бельгія, 2014, 58 хв.

Зустріч із режисеркою.

Цей фільм ставить питання, важливе для нас, батьків дітей з відмінностями: як ми можемо розлучитися, якщо ситуація змушує нас до рукопашного бою? У той час, як дитинча кенгуру може в якийсь момент полишити сумку, дитина з фізичними вадами тривалий час залишається на руках його/її матері. Потрібна неабияка рішучість, щоб наважитися обережно відпустити його/її. Зі свого боку, дитина також повинна довести матері, що він або вона може жити самостійним життям.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.