f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

22 березня, неділя, Синій зал

22.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

СИНІЙ ЗАЛ

13:00. DOCU/ДІТИ

НІЧНА ВІДЬМА / THE NIGHT WITCH

реж. Елісон Клеймен, США, 2013, 4 хв.

Надєжда Попова («Надя») була 19-річною льотчицею-любителькою, коли в її двері постукала Друга світова війна. Коли нацисти у 1941 році вторглися до Радянського Союзу, Надя вступила до 558-го жіночого нічного бомбардувального полку Радянської армії, ставши однією з перших у світі жінок-бойових пілотів.

РАХУЮ ДНІ, РАХУЮ РОКИ / COUNTING DAYS AND YEARS

реж. Монне Ліндстрьом, Швеція, 2014, 14 хв.

Багато дітей приховують якусь таємницю і думають, що вона відома лише їм. У фільмі, що ґрунтується на документальних особистих історіях і думках, ми зустрінемося з трьома дітьми. Жвавий, забарвлений грайливими образами та великою цікавістю, цей фільм запрошує глядачів до внутрішнього світу дитини.

КЕЙСІ МОТТЕ КЛЯЙН: НАРОДЖЕННЯ АКТОРА / KACEY MOTTET KLEIN, BIRTH OF AN ACTOR

реж. Урсула Майєр, Швейцарія / Франція, 2015, 14 хв.

8 років. 12 років. 15 років. Тіло росте й розвивається перед об’єктивом камери, всотуючи в себе відчуття й емоції, стикаючись зі своїми власними межами і темними прихованими сторонами. Тіло, що з плином років поступається персонажеві, перетворює дитячі ігри на справжній акторський витвір. Портрет підлітка, який створив самого себе за допомогою камери.

ЗЛАМАНІ ГІЛКИ / BROKEN BRANCHES

реж. Аяла Шарот, Ізраїль, 2014, 25 хв.

Анімаційний документальний фільм розповідає історію Міхаль Рехтер. Дівчині було лише 14 років, коли вона покинула свою домівку в Польщі і сама поїхала до Ізраїлю напередодні Другої світової війни. Родина повинна була приєднатися до неї наступного року, але з початком війни усе змінилося. Спогади Міхаль оживають у барвистій анімації, що змальовує її самотню подорож із дитинства у доросле життя.

Фільми озвучені українською мовою, з англійськими субтитрами

15:00. DOCU/КОРОТКО

НОТАТКИ З ЛІБЕРІЇ / NOTES FROM LIBERIA

реж. Рьо Муракамі, США, 2014, 25 хв.

Цей фільм простежує шлях покійного японського режисера Рьо Муракамі на каучуковій плантації Firestone Tire в Ліберії. Під покровом ночі він проникає на територію плантації й потрапляє до майже невидимого світу, де жорстокі умови життя та праці обурливо мало змінилися з часу відкриття плантації у 1926 році. Доступ журналістів на плантацію суворо обмежується й відстежується компанією, тож кадри Рьо – рідкісний незалежний погляд на життя робітників плантації.

МЕДИК ІДЕ ОСТАННЬОЮ / THE DOCTOR LEAVES LAST

реж. Світлана Шимко, Угорщина / Україна, 2014, 26 хв.

Лікарка-волонтерка Таня була на передовій впродовж найкривавіших днів Майдану. Після припинення вогню вона лишається в Києві лікувати поранених. Тим часом неоголошена війна з Російською Федерацією починається на сході України. Таня знову мусить їхати на фронт.

В’ЯЗНІ КАНУНА / PRISONERS OF KANUN

реж. Росер Корелья, Іспанія, 2013, 30 хв.

Традиція кровної помсти, яка налічує століття, починає руйнувати життя від часу падіння комуністичного режиму в Албанії, де багато родин ховаються у стінах своїх будинків, боячись кровної помсти. Родовий кодекс «Канун» включає в себе право вбити, таким чином помстившись за попереднє убивство: «за кров слід відплатити кров’ю».

ПОСМІХНИСЬ, І СВІТ ПОСМІХНЕТЬСЯ У ВІДПОВІДЬ / SMILE, AND THE WORLD WILL SMILE BAC

реж. Kродина Аль-Гаддад, Егаб Тарабієг, Йоав Ґросс, Ізраїль, 2014, 20 хв.

Однієї холодної грудневої ночі ізраїльські солдати приходять до будинку сім’ї Аль-Гаддад у палестинському районі Хеврона і стукають у двері. Вони прийшли обшукати дім. Діаа, син-підліток, бере до рук родинну відеокамеру. Обшук призводить до дивної бійки, в якій зброя виступає проти камери. Ніч стає холоднішою, солдати виводять Діаа надвір і наказують стати обличчям до стіни. Вони не підуть, поки він не припинить усміхатися.

Зустріч із режисерами.

17:30. DOCU/ЕНЕРГІЯ

НУЛЬОВИЙ ВПЛИВ / NO IMPACT MAN: THE DOCUMENTARY

реж. Лора Ґебберт, Джастін Шайн, США, 2009, 93 хв.

Сім’я Бівен із Манхеттена розпочинає річний проект, спрямований на зменшення впливу на навколишнє середовище, який передбачає відмову від електроенергії та створення відходів (включаючи туалетний папір), а також виробництво нових ресурсів. «Нульовий вплив» створює особистісний і часто химерний портрет подружжя, яке пристосовується до суворих і тривалих змін у способі життя, що повністю змінюють їх існування. Як вони справляються з цими змінами? Чи стають деякі речі в житті кращими і простішими, якщо дещо обмежити себе?

Розширене обговорення за участі Ігоря Сущенка, виконавчого директора організації «Вчителі за демократію та партнерство», менеджера міжна-родного проекту «Освіта для сталого розвитку в дії», та Олени Харченко, медіа-координатора проекту «Освіта для сталого розвитку в дії». Модерує Роман Зінченко, керівник Української мережі енергетичних інновацій Greencubator.

20:30. DOCU/ПРАВО

БОЖА ВОЛЯ / GOD’S WILL

реж. Бєата Бубєнєц, Росія, 2013, 55 хв.

Колишній необуддист, який став палким захисником православних цінностей, Дмітрій Ентео, привернув до себе увагу публіки після кількох самостійних ексцентричних акцій. Він називає себе православним «акціоністом» і виступає проти творчості мистецьких груп «Война» та «Pussy Riot». Зібравши на свою підтримку рух православних активістів, який він називає «Божою волею», Дмітрій оголосив про намір очолити Росію, а згодом і весь світ у євхаристичній революції. Які це має наслідки, і хто такий Ентео насправді?

Зустріч із режисеркою.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.