f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

22 березня, неділя, Червоний зал

22.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

ЧЕРВОНИЙ ЗАЛ

DOCU/ПРАВО

10:00. ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНИЙ / WEB JUNKIE

реж. Шош Шлам, Гілла Медаліа, Ізраїль / США, 2014, 74 хв.

Інтернет-залежність стала глобальною проблемою сьогодення. Дедалі більше людей, особливо молодих, користуються Інтернетом частіше, ніж будь-коли раніше. Фільм занурюється у життя реабілітаційного центру в Пекіні й досліджує випадки трьох китайських підлітків – із дня їх прибуття до реабілітаційного центру протягом трьох місяців їх лікування там і до повернення додому. У фільмі висвітлено як причини, що викликають розлад, так і методи лікування пацієнтів.

12:00. ПІНГВІН / PENGUIN

реж. Марина Врода, Україна, 2015, 51 хв.

Іра й Маня друзі, разом вони винаймають квартиру у Києві. Іра, активістка, організаторка фонду допомоги дітям та паліативній пацієнт. Маня її найближчий друг, також волонтерка - дівчата працюють й живуть разом.

До подруг у гості з іншого міста приїздить батько Іри, Олександр. Усі троє проводять тиждень разом. Життя Іри та Мані чітко організоване життя людей, які добре знають звички та потреби один-одного, й будь-яке втручання надовго не можливе.

Ранкова гімнастика, процедури, сніданок, робота за комп”ютером, мотонне повторювання день у день. Батько чекає на близкість з донькою. Адже не відомо коли вони зустрінуться знову. Він чекає, коли вони їдуть до перукарні, коли він фотографує дівчат в атракціоні торгівельного центру, коли товче гарячу картоплю на кухні...

Нарешті час Олександрові повертатися додому. Донька й батько прощаються.

Один вечір Іра лишається сам на сам із собою.

Зустріч із творчою групою.

15:00. ЦАП ЗА ГОЛОС / A GOAT FOR A VOTE

реж. Єрун ван Велзен, Нідерланди, 2013, 51 хв.

Після виборів, які нещодавно відбулися в їхній країні, багато кенійців полегшено зітхнули. Вибори, що пройшли 2013 року, хоча й не позбавлені підозр у фальсифікаціях, були проведені відносно спокійно порівняно з масштабними вибухами насильства чотири роки тому. У середній школі Маджаоні наступне покоління кенійських виборців навчається демократії. На щорічних шкільних виборах троє учнів змагаються за почесну посаду президента школи. Безмежні ентузіазм і мотивація цих трьох кандидатів віщують жорсткі виборчі перегони.

Зустріч із режисером.

DOCU/ЖИТТЯ

17:00. ПРОПАГАНДА / PROPAGANDA

реж. Крістофер Мюррей, колектив MAFI, Чилі, 2014, 62’

Фільм про події чилійської президентської кампанії 2013 року, посеред одного з найвідчутніших соціальних заворушень останніх років. Він пропонує мандрівку крізь найбільш виняткові ситуації політичних кампаній, спонукаючи до рефлексій щодо складних відносин між політиками і громадянами, побачених очима кількох режисерів цієї країни.

Зустріч із продюсером.

19:00. «МИР», «ХОТАБИЧ І ЙОГО КОМАНДА» / PEACE, KHOTTABYCH AND HIS TEAM (У ВИРОБНИЦТВІ /WORK IN PROGRESS)

реж. Сергій Лисенко, Україна, 2015

Українська революція, що почалася з мирного заклику, а закінчилася поваленням режиму і приходом до влади проєвропейських сил, є унікальною для новітньої історії. Режисер Сергій Лисенко вважає Євромайдан непересічним явищем, під час якого українці показали свою здатність добровільно об’єднуватися задля спільної перемоги: «Ми працюємо над Енциклопедією громадських ініціатив з самоорганізації, щоб зберегти безцінний досвід і показати, яке продовження він отримав зараз».

Зустріч із режисером та героями. Презентація короткометражних документальних фільмів із циклу«Євромайдан. Енциклопедія громадських ініціатив самоорганізації».

21:00. ПАЙН-РІДЖ / PINE RIDGE

реж. Анна Еборн, Данія, 2013, 76 хв.

19-річний Берт сидить у затінку дерева у Парку Йо. Кассандра Ворріор годує свою дочку, Даймонд Роуз. Деніел Ранз Клоуз пітніє під сонцем у меморіальному комплексі «Поранене коліно». Кассель Скай Літл надягає свої черевики на Родео Уотерс. Ванесса Пайпер самотня посеред Бедлендз. Ленс Ред Клауд проводить ночі за заправкою. Усе це відбувається влітку, і всі вони живуть у резервації Пайн-Рідж у Південній Дакоті, США.

Зустріч із режисеркою.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.