f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

21 березня, субота, Синій зал

21.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

СИНЯ ЗАЛА

13:00. DOCU/ДІТИ

ДЖОВАННІ ТА БАЛЕТ НА ВОДІ / GIOVANNI AND THE WATER BALLET

 реж. Астрід Буссінк, Нідерланди, 2014, 17 хв.

У десятирічного Джованні є мрія: він хоче стати першим хлопчиком, який візьме участь у Чемпіонаті Нідерландів із синхронного плавання. Оскільки цей вид спорту вважається «дівчачим», не всі розуміють його прагнення. Але Джованні йде своєю дорогою, а Кім, його дівчина, чудово розуміє хлопця. Лишаючись на самоті, вони обговорюють своє майбутнє. Чи скористається Джованні підтримкою Кім і чи дійде до Чемпіонату?

ҐАБРІЕЛЬ ПОВІДОМЛЯЄ З ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ /GABRIEL REPORTS ON THE WORLD CUP

реж. Ельс ван Дріль, Нідерланди, 2014, 17 хв.

Бразильський хлопчик Ґабріель Матос був зовсім маленьким, коли дізнався, що Світовий кубок-2014 відбуватиметься в його рідній країні. Він не здогадується, що його життя до того часу стане з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті і викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.

ПОЧУЙ! / HEAR THIS!

реж. Сулейма Ель Халді, Нідерланди, 2013, 16 хв.

Десятирічний Трістан живе з батьками і молодшою сестрою у маленькому голландському містечку. Його улюблене заняття – футбол. Хлопчик любить тренуватися з друзями і змагатися з іншими місцевими командами. Його найбільша мрія – щоб команду тренував його батько, який теж захоплюється футболом і навіть грав за національну збірну. Але батько Трістана, як і його мати, глухий. Чи переконає Трістан свою команду, що його батько може бути тренером, незважаючи на фізичну ваду?

Фільми озвучені українською мовою, з англійськими субтитрами.

15:00. DOCU/КОРОТКО

МІСЦЕ, ЩО МИ ЗВЕМО ДОМОМ / THIS PLACE WE CALL OUR HOME

реж. Сибілла Туксен, Тора Лоренцен, Данія, 2014, 30 хв.

Атмосферу цього фільму визначає радше війна, аніж журналістські факти. Через музику ми зазираємо до всіх прошарків суспільства. Через поезію ми показуємо, як це – коли твоя країна поринає у нескінченне протистояння. Туман оформлює сцену війни, якої ніхто не очікував. Солдат курить свою останню цигарку у вікні перед тим, як сісти у ліфт назустріч вірній смерті. Мати молиться за синів України. Бабуся на Майдані співає: «Якщо вмерти мусить, хай помре миттєво».

Я / I

реж. Йона Гонер, Нідерланди, 2013, 27 хв.

Пітер, 56-річний письменник, страждає від змін особистості, спричинених пухлинним ураженням мозку. Його дружина Аннетт мусить навчитися жити зі своїм зміненим чоловіком. Фільм, що знімався до, під час і після операції на мозку Пітера, показує, наскільки крихка наша особистість і як тісно вона пов’язана з діяльністю мозку.

СВІТЛО Й ТІНЬ / LIGHT AND SHADE

реж. Даніель Андреас Заґер, Німеччина, 2014, 45 хв.

У спорожнілих містах колишньої НДР життя людей схоже на релікт. Розпад Німецької Демократичної Республіки перетворив їх світ на глухий кут. Троє чоловіків, чиї життя зруйнувало об’єднання Німеччини, створюють гурток страждань. У них різні долі, але вони разом топлять своє горе в алкоголі. Немає шляху ні назад, ані вперед. Рефлексія про минуле, сьогодення й майбутнє.

Зустріч із режисерами

17:30. ЕКС-ЮГОСЛАВІЯ: ПРИМИРЕННЯ.

ДРУГА ЗУСТРІЧ / THE SECOND MEETING

реж. Желько Мірковіч, Сербія / США / Південна Африка, 2012, 86 хв.

У березні 1999 року в усьому світі миттєво розлетілася новина: було збито літак-невидимку F-117A. У цій події брали участь два головні герої: пілот й офіцер-ракетник, що командував установкою, яка збила літак, американський пілот Дейл Зелко та сербський офіцер-ракетник Золтан Дані. Цей фільм – людська історія їх унікальної зустрічі.

Зустріч із героями.

19:30. СПЕЦІАЛЬНИЙ ПОКАЗ. CINEMA POLITICA ПРЕДСТАВЛЯЄ.

ЗА ЩО МИ ПЛАТИМО? / THE PRICE WE PAY

реж. Гарольд Крукс, Канада, 2014, 92 хв.

Режисер Гарольд Крукс розвінчує брудний світ корпоративних зловживань у цьому запальному документальному фільмі про темну історію та суворе сьогодення великого бізнесу, який ухиляється від сплати податків, що дало мультинаціональним корпораціям змогу обікрасти уряди на трильйони доларів податків, виводячи прибутки в офшорні гавані. Журналісти й активісти, що виступають за справедливість в оподаткуванні, колишні працівники фінансових і технологічних галузей, відверто розповідають про тенденції, які дедалі посилюються, ведучи західний світ до непевного майбутнього.

Зустріч із режисером і розширене обговорення за участі голови правління Transparency International Україна Андрія Марусова, співзасновників Cinema Politica: програмного директора Езри Вінтона і виконавчого директораСветли Турнін. Модератор – Наталка Седлецька.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.