f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

На день народження Петра Масохи

16.09.2016

16 вересня – день народження актора Петра Масохи (1904–1991).

Сергій Тримбач, голова НСКУ

Петро Омелянович Масоха народився 16 вересня 1904 року, на Черкащині. Невдовзі з батьками переїхав до Києва, на Труханів острів. 1923-го закінчив Київський музично-драматичний інститут імені М.Лисенка. По тому до 1928 року працював артистом славетного театру «Березіль», під керівництвом Леся Курбаса. Від середини 1920-х – у кінематографі.

У 1928-му уперше знімається в Олександра Довженка – в фільмі «Арсенал» зіграв епізодичну роль. У 1929-му – роль куркуля Хоми в Довженковому шедеврі «Земля». А далі буде головна роль в «Івані» (1932).

Опісля «Івана» Масоха знімався багато – серед найпомітніших ролі у фільмах «Вершники» Ігоря Савченка та «Тринадцять» Михайла Ромма. А під час війни трапилося так, що Масоха разом з дружиною залишився на окупованій території. Понад те, працював у кількох театрах, зрештою опинився в Берліні. Міг поїхати на Захід, одначе повернувся на Батьківщину. Обійшовся малим, як на ті часи – йому просто заборонили працювати в столичних театрах.

Тільки на початку 1960-х повернувся до Києва, працював у філармонії – переважно як читець літературних творів, як автор моновистав. У 1964 році його оперативно зробили пенсіонером і – забули. До Спілки кінематографістів не приймали – окупована територія була клеймом на все життя. Тільки 1989-го його нарешті туди прийняли – 85-літнього.

Помер Петро Масоха у липні 1991 року, похований на Байковому цвинтарі, поруч брата Лаврентія, так само відомого актора.

Марія Євгенівна Болховська (на фото разом з Петром Масохою) пережила свого чоловіка на дванадцять років. Про неї знято фільм «Любов небесна» (2001, режисер Юрій Терещенко, за сценарієм Сергія Тримбача).

Сергій Тримбач