f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

На смерть Едуарда Назарова

11.09.2016

Пішов із життя російський режисер, сценарист, художник анімаційного кіно, педагог Едуард Назаров (23 листопада 1941 – 11 вересня 2016)

Едуард Назаров брав участь у створенні багатьох знаних фільмів (серія стрічок про Вінні-Пуха, де він був художником, «Мартинко», «Про Сидорова Вову», «Пригода мурашки» і т.д.). А ще він був великий організатор – це завдяки йому (і Федору Хитруку, Юрію Норштейну, Андрію Хржановському) виникла школа анімації «ШАР», він був співпрезидентом Міжнародного кінофестивалю анімаційних фільмів «Крок» (разом із нашим Давидом Черкаським).

Надзвичайне почуття гумору, артистизм, філософська бачення світу – усе це визначало неповторність особистості визначного митця.

А найвідомішим і найпопулярнішим його фільмом був «Жив-був пес» (1982), створений за мотивами української народної казки.

Вербальний фольклор знайшов адекватне пластично-звукове рішення. І гумор, звичайно, по-справжньому народний...

Я знав Едуарда Васильовича – здебільшого по участі у «Кроці». Останні роки були для нього важкими, хвороби не відступали. Та він тримався – не в останню чергу завдяки запасам гумору, які видавались невичерпними.

Гірко... Вічна Вам пам’ять, Майстре! І Царство Небесне!

Сергій Тримбач, голова НСКУ