f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз ІІ-го Пленуму НСКУ

02.04.2024

II-й Пленум НСКУ відбувся 28 березня 2024 року, тобто через три місяця від проведення I-го Пленума від 14 грудня 2023 року.

Велика кількість визначних і поточних подій у просторі НСКУ поставила питання про звітне відображення їх наприкінці березня 2024 року для запобігання перевантаження інформаційними матеріалами виступи та обговорення озвучених тем порядку денного.

У Блакитній вітальні, де проходив березневий Пленум був наданий для ознайомлення бюджет НСКУ на 2024 рік. Кожний з учасників мав можливість отримати перше враження і для пам’яті зробити фотокопію для більш зручного використання.

Відповідно порядку денного перше слово було надано Голові НСКУ С. Борденюку, який повідомив про велику кількість тематичних програм, кінопрем’єр, відзнак ювілеїв видатних українських кінорежисерів Сергія Параджанова та Миколи Мащенка.

Особлива увага була приділена розгортанню молодіжного руху в освоєнні сучасних теоретичних знань та практичних умінь серед молоді та студентів творчих ВНЗ.

Голова НСКУ не обминув фінансовий стан організації та підкреслив важливість проведення значних подій, пов’язаних з різного роду урочистостей: від кінопрем’єр до загальноприйнятих подій сторонніх організацій з орендним використанням замовлених приміщень Будинку кіно.

НСКУ продовжує наполегливо відстоювати своє право на координацію загального фільмо виробничого процесу в Україні. Сьоме судове засідання Київського апеляційного обласного суду не принесло остаточного рішення щодо переобрання Громадської ради Держкіно України, термін існування якої вже закінчився, а нові вибори не призначаються. Адвокатура НСКУ продовжує судовий процес від засідання до засідання, доводячи на кожному правомірність позову НСКУ заради дотримання законодавчих норм.

Під час доповіді Голова НСКУ вкотре наголосив на важливість структурного розвитку комісій НСКУ. Були заслухані виступи голів комісій, серед яких особливе значення набули повідомлення голови Координаційної ради по роботі з осередками Спілки Валентини Слободи, як з потенціалом поповнення рядів професіоналів кінематографії, телебачення, відеографії.

Одеське відділення НСКУ – це один з провідних територіальних осередків кінематографічної діяльності з центром, яким є Одеська кіностудія. Славнозвісний і надзвичайно популярний осередок Франківщини був представлений в ЗУМі. Класик українського кіно Ярослав Лупій, керівник Одеського відділення, у виступі на Пленумі розповів про позитивний настрій одеських кінематографістів після візиту на Одеську кіностудію делегації НСКУ у складі Голови НСКУ Сергія Борденюка, голови Координаційної ради по роботі з осередками НСКУ Валентини Слободи, голови Контрольно-ревізійної комісії Єлизавети Плесконос. Ділова зустріч принесла велику користь. Під час зустрічі за участі директора Одеської кіностудії Андрія Осипова були опрацьовані подальші дії в розвитку співробітництва.

Голова комісії по роботі з творчою молоддю Дмитро Томашпольський, який нагадав про діючі процеси, конспективно розповів про подальші заходи «лабораторій», які охоплюють всі напрямки діяльності екранних мистецтв.

Заступник Голови НСКУ Сергій Тримбач підкреслив зростання кількості тематичних програм, які збирають велику кількість людей – шанувальників української та світової кінематографії, а також поділився висновками щодо лекцій на історичну тематику за участю доктора історичних наук Ігоря Гирича. Кількість публічних уподобань цього лекційного циклу зростає.

Не останнє місце займає у керівництва НСКУ сприяння ветеранам українського кіно у наданні матеріальної допомоги, дружніх відвідувань фундаторів. Голова комісії Вікторія Слопітська та голова Ради ветеранів НСКУ Георгій Давиденко повідомили про заходи, які поліпшать стан життя ветеранів –пенсіонерів.

Закінчилось засідання ІІ-го Пленуму НСКУ виступом економіста Ольги Орловської з важливими поясненнями щодо статей видатків річного бюджету.

Прес-служба НСКУ