f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз: Показ художнього фільму «СНАЙПЕР. БІЛИЙ ВОРОН»

21.03.2024

20 березня п.р. у Червоній залі Будинку кіно НСКУ відбулось знайомство знімальної групи знаменитої кінокартини «Снайпер. Білий ворон» з колегами по фільмовиробництву та шанувальниками українського кіно. Через несприятливі погодні умови Червона зала зібрала не більше 300 людей (звичайний кінозал), але давнє очікування кінокартини взяло верх, і послідовники отримали великий заряд співучасті з персонажами фільму у очищенні нашої України від загарбників.

Голова НСКУ Сергій Борденюк до початку зустрічі глядачів з акторами фільму познайомився особисто з акторами Романом Семисалом, Олегом Шульгою, які є військовослужбовцями і прибули на зустріч в відповідній екіпіровці. Тепла коротка розмова створила атмосферу дружньої довіри, і група акторів під орудою заслуженої артистки України Марини Кошкіної з’явились на сцені перед гігантським екраном.

режисер Марьян Бушан

Відомий кінознавець Сергій Тримбач присвятив своє перше слово великій складності постановочної роботи під час війни і подвійному перевантаженню, яке лягло на знімальну групу, у відображенні битви України проти ворога. Подвійність виникла не лише в організаційних справах, творчо-виробничому процесі. Продюсер Артем Денисов, сценаристи Мар’ян Бушан (він же режисер-постановник родом з Івано-Франківська) та Микола Воронін (він же прототип головного героя) розуміли значно збільшену відповідальність перед глядачами у відображенні бойових подій, створенню правдивих характерів персонажів. У 2019 році на терезах художньої правди і документальних фактів майбутньої картини балансував сценарій і максимальна обізнаність українців у повсякденному житті під час реальної війни.

"Снайперів ніхто не любить". Реальна історія помсти вчителя, який пішов на війну з Росією. https://focus.ua/uk/culture/526254-snayperov-nikto-ne-lyubit-realna-istoriya-mesti-uchitelya-ushedshego-na-voynu-s-rossiey

У знайомстві з публікою був свій акцент. На екрані з’явився виконавець головної ролі український воїн Павло Алдошин із цікавою розповіддю про участь у фільмі і впевненістю у перемозі над заклятим ворогом. В кінці свого виступу Павло Алдошин, як водиться, виголосив "Слава Україні!", і глядачі на повні груди відповіли: Героям слава!

Після перегляду фільму і гарячими оплесками продюсер Артем Денисов, актори знову з’явились перед глядачами. Роман Ясіновський встиг на зустріч після спектаклю і дуже активно і цікаво розповів про свою участь у фільмі, про знімальну групу.

P.S. Зустрічі знімальних груп з колегами – кінематографістами та глядачами в Будинку кіно НСКУ відбуваються доволі часто. У кожної української картини після остаточного закінчення виробництва починається сезон прем’єр. Показ фільму вперше на екранах Національної спілки кінематографістів України треба також вважати прем’єрою і засвідчувати відповідним свідоцтвом, який увійде у почесний ряд урочистих рейтингових відзнак.

Прес-служба НСКУ