f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз: «Вечір пам’яті кінорежисера Ігоря Кобрина»

08.02.2024

6 лютого п.р. телевізійне крило Національної спілки кінематографістів України щедро ділилося розповідями про режисера Ігоря Дмитровича Кобрина. Теплий і щирий гурт телевізійників з Укртелефільму, колеги з товариства Студії ТЕЛЕКОН в своїх монологах висвітлювали багатозначний талант, невпинний характер режисера Ігоря Кобрина.

Сам вечір був впорядкований по-режисерськи сильно і впевнено Василем Вітером, керівником відомої студії ВІАТЕЛ, що дозволило вільно і славно пливти на кораблі спогадів, які більше були схожими на обмін світлими почуттями та знанням справи, якій без остатку присвятив своє життя лауреат Шевченківської премії, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки кінематографістів України Ігор Кобрин. Його велика світлина, сфотографована Василем Вітером у студентські роки, стояла перед очима друзів і колег.

Вечір пам'яті Ігоря Дмитровича Кобрина перетворився на сучасну енциклопедію українського телебачення та відеографії.

Розпочав вечір Голова НСКУ Сергій Борденюк. Його виступ був присвячений відданості Ігоря Кобрина професії, що виявилось в роботі над фільмом «Чорнобиль: два кольори часу». Сергій Борденюк теж зазирав через окуляр об’єктива в жерло реактора Чорнобильської АЕС. Так що група режисерів, кіноператорів, редакторів, сценаристів міцно тримає це ядерне пекло у своїй пам’яті.

Виступ екс-директора студії Укртелефільм, народного артиста України, співавтора документального серіалу «Чорнобиль: два кольори часу» Леоніда Мужука виявився структурним аналізом як вкрай ризикованого фільмовиробничого процесу, так і свідка мужнього вчинку Ігоря Кобрина, який дав згоду очолити знімальну групу від Укртелефільму, до якої входив і легендарний телеоператор Юрій Бордаков.

https://www.youtube.com/watch?v=CuKKpyitH5s

Режисерська діяльність Ігоря Кобрина була багатогранна і мала свої творчі здобутки в ігровому телевиробництві, адже Укртелефільм виробляв продукцію саме для Держтелерадіо. Широкий жанровий діапазон дозволив ініціативному Ігорю Кобрину освоювати перші відеофільми ігрового формату. Про це розповідали художник-сценограф, режисер Сергій Маслобойщиков і актриса Алла Сергійко. Вони підкреслили деталі режисури Ігоря Кобрина в ігровому телекіно, згадуючи спільну роботу в картині «Дива в Гарбузянах». В цій частині літопису, як і в подальших спільних роботах брав активну участь знаний кінооператор Микола Гончаренко.

https://www.youtube.com/watch?v=j3Hbh-WaIcE

Активну участь у спогадах брала редактор і сценарист, засновниця Телеканалу КУЛЬТУРА Тамара Бойко. В її портретних замальовках Ігоря Кобрина звучала ініціативність режисера, його творчі і технологічні передбачення. Особливо це було вочевидь за висловлюваннями Леоніда Мужука і Тамари Бойко в експериментальному відеофільмі «Останні довід королів», в якому молодий режисер в якості «другого», виявився надзвичайно корисним для режисера-постановника та майстра студентського курсу Віктора Борисовича Кісіна.

https://www.youtube.com/watch?v=QtH_6ecpsKE

Продюсер Студії ВІАТЕЛ Галина Криворчук впевнено прокладала літопис Ігоря Кобрина, наполегливо нагадуючи про режисера, як про особливо актуального документаліста. Дійсно, документальна відеографія українського режисера відкривала український світ з епохальних сторін: від страждань до перемог. Андрій Куликов, провідний український тележурналіст, розповів про спільну достатньо полемічну роботу над серіалами «Собор на крові», «Хлібна гільйотина», «1941. Заборонена правда».

https://www.youtube.com/watch?v=XvQejHsmHLw&list=PLhcYfZkUVxIzbuqeaKl5xgTZ2Tux0EJj_

Продюсер і режисер Сергій Заболотний підготував цілий ряд маленьких епізодів та інтерв’ю Ігоря Кобрина, оздобивши зустріч сподвижників режисера в асоціативний ряд видатного творця української правди.

Прес-служба НСКУ