f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаємо з днем народження кінохудожника Сергія Тарасова!

02.02.2024

Одеське відділення Національної спілки кінематографістів України

Від усієї душі приєднуємося до найтепліших слів та найкращих побажань, що надходять на адресу нашого талановитого колеги та справжнього друга - члена Правління Одеського відділення НСКУ художника-постановника Сергія Тарасова, який наприкінці січня святкує свій день народження. Перемоги, здоровья, натхнення, вдачі!

Стелла Кломінська

кінознавиця, редакторка, хронологиня

31 січня виповнюється 72 роки художнику-постановнику Сергію Андрійовичу Тарасову. Закінчивши Харківський художньо-промисловий інститут, він майже 30 років життя та творчості присвятив кінематографу. Понад 29 років Тарасов працював художником-постановником на Одеській кіностудії. Працював у фільмах «Трень-брень», «Без нашийника», «Як коваль щастя шукав», «Кільце з бірюзою», ситкомі «Дружна сімейка» (понад двісті серій, між іншим) та багатьох інших. Співпрацював із легендарним оператором Леонідом Бурлакою, режисером дитячих фільмів Радомиром Василевським. У 1992 році він навіть знявся в ролі Лісовика у фільмі Наталії Мотузко «Голос трави» — картину дорікали в містичному підґрунті, це історія про молоду відьму та інші фантастичні істоти знад здібностями. На Лісовика дуже скидається один із автопортретів Тарасова, кудлата борода і допитливий погляд, ніби намагається зазирнути в душу прибульцю із суєтного світу людей, все органічно.

Сім років віддав телевізійному комік-шоу "Каламбур", активно працював у серіалах дев'яностих та нульових.

2022 року в Одесі відбулася виставка графіки чудового художника, приурочена до його 70-річчя. Як жартував сам майстер, "Це те, що вдавалося зафіксувати в перервах між зйомками кіно та завдяки зйомкам кіно".

В Італії Сергій Андрійович перебував під час зйомок музичної комедії Георгія Юнгвальд-Хількевича «Афери, музика, кохання». У паузах між роботою робив замальовки Колізею та інших визначних пам'яток, які потім представив на виставці. Поруч із ними – малюнок Аккерманської фортеці, куди теж доводилося їздити у кіношних справах. Особливе місце у творчості художника Тарасова займає "водяний живопис". Сергій Андрійович є постійним учасником виставок акварелі. Переглядаючи статті, присвячені цій темі, сподобалася суто одеська реакція одного з оглядачів*: "Багатодосвідчений Сергій Тарасов порадував «Загадковою зграйкою» в'ялених рибок, що зберегли навіть у посмертному стані якусь жвавість і готовність знову ворухнути плавцями».

https://www.facebook.com/nsku.od.ua