f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз презентації книги «Пісенне древо Івана Миколайчука»

02.02.2024

1 лютого п.р. у Будинку кіно зустрілись шанувальники талановитого вокального тріо «Золоті ключі» Валентини Ковальської, Ніни Матвієнко, Марії Миколайчук. На цей час історична місія обрала саме Валентину Ковальську, а її посестри вже далеко за обрієм.

Було велелюдно. Сиві чоловіки тримали у руках трояндові букети. Молоді люди зайняли останні ряди і уважно стежили за перебігом подій. Валентина Ковальська на великому столі виклала цілий ряд книжок, присвячених пісенній творчості тріо. Серед них почесне місце займала книжка «ПІСЕННЕ ДРЕВО ІВАНА МИКОЛАЙЧУКА» . Під символичним образом видатного актора і режисера Івана Миколайчука, його вірної дружини Марії вечір перетворився на свято української народної пісні.

Книжка «ПІСЕННЕ ДРЕВО ІВАНА МИКОЛАЙЧУКА» надійно служила дороговказом Валентині Ковальській в розповіді про шлях життя любові і відданості Івана та Марії та уміло вплетеного тексту про знаних людей, які відстоювали право в минулі часи бути українцями в сенсі їх людської долі у музичній та кінематографічній творчості.

Від фільму до фільму за участю Івана Миколайчука Валентина Ковальська подавала пісні у виконанні її студентів. Щирість і майстерність співу молоді з Академії мистецтв імені Павла Чубинського злилися у нескінчену ріку чарівних мелодій і текстових смислів, за якими виникала панорама українського буття. Тетяна Школьна, Вадим Завада, Данило Карачевський запевнили, що спадщина українського мистецтва є невмирущою і має свій родючий грунт у сьогоденні та майбутньому. Не забули виконавці й пісню «Вербову дощечку», яку любив наспівувати ювіляр Сергій Параджанов,100-ліття якого відзначає світова кіногромадськість.

Гарно підібраний відеоряд слайдфільмів передавав вітання з екрана від родини Миколайчуків, від Ніни Матвієнко, від хору імені Григорія Верьовки під керівництвом Анатолія Авдієвського, який вчасно підтримав вокальне тріо, від друзів і колег по українському кіно недалеких часів.

Прес-служба НСКУ

Олена Семенець — з Sergiy Trymbach та Валентиною Ковальською в Будинок кіно.

Дякую, Валентина Ковальська, за теплий вечір пам'яті Марічки Миколайчук та натхненну презентацію книги «Пісенне древо Івана Миколайчука», куди увійшли нотні записи усіх пісень з фільмів за участю Івана Миколайчука. Марічка з Іваном сьогодні були щасливі.

https://www.facebook.com/reel/402752855608369