f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз презентації книги "Сценарії Сергія Параджанова. З коментарями фахівців"

01.02.2024

31 січня 2024 року відбулась чергова подія, присвячена 100-літньому ювілею видатного українського кінорежисера Сергія Параджанова. Центром уваги постала перед численною публікою нова літературна посвята режисеру - "Сценарії Сергія Параджанова. З коментарями фахівців".

Перед зібранням шанувальників таланту режисера у вестибюлі Будинку кіно відбулось ознайомлення з виданням, а вже у Синій залі керівник видавництва "Дух і літера" Леонід Фінберг розповів про ексклюзивну книгу, повідомивши про існуючий перспективний план подальших видань, присвячених кінорежисеру.

Упорядник Юрій Морозов у своїх спогадах про зустрічі з Сергієм Параджановим під час їх спільної роботи на Кіностудії ім. О.Довженка нагадав багато прикладів зі спілкування, ознайомлення з сценарною майстерністю митця.

Сюрпризом виявився сучасний кліп із складною композиційною побудовою, який використовував інсталяції, як стилістичні нагадування про колажну майстерність режисера.

Екран Синьої зали не згасав і глядачі були посвячені у начерк кінорежисера, якими виявились кінопроби акторів до фільму "Київські фрески". Цей перший матеріал вражає своєю неповторною самобутністю творчого мислення Сергія Параджанова та його співдружності з кінооператором Олександром Антипенком.

Традиційно Олена Оганесян, директор музею Сергія Параджанова у КИМУ, у своїх виступах додає розповіді про цікаві події у житті кінорежисера у трикутнику його перебування у Вірменії, Грузії та в Україні.

Дякуючи фільму Романа Балаяна, зробленому у 1998 році, глядачам пощастило відвідати Музей Параджанова. Цей екранний фоліант створює заглиблену атмосферу внутрішнього світу Майстра, підкреслюючи її чудовою музикою легендарного українського композитора Вадима Храпачова. Літератор і кінорежисер Станіслав Чернілевський з особливою теплотою зробив наголос на перебігах долі Сергія Параджанова, опираючись на цікаві та яскраві цитати висловлювань інших дослідників життя та творчості видатного кіномитця.

Прес-служба НСКУ