f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Фільм "Редакція" Романа Бондарчука покажуть на Берлінале

18.01.2024

Світова прем’єра фільму «Редакція» Романа Бондарчука відбудеться на Берлінале

У лютому 2024-го на 74 Берлінському міжнародному кінофестивалі покажуть новий ігровий повнометражний фільм українського режисера Романа Бондарчука «Редакція». Стрічку представлено у програмі Forum, курованій Інститутом кіно та відеомистецтва Берліна «Арсенал» і зосередженій на пошуку нових форм кіномови.

У диких степах і лісах Півдня України молодий науковий співробітник природничого музею Юра намагається врятувати рідкісних тварин від знищення. Він шукає бабака степового, якого нібито бачили селяни в цих краях. Натомість хлопець стає свідком підпалу лісу. Він несе фотографії підпалювачів і свою статтю до редакції місцевої газети, але ні природа, ні справедливість тут нікого не цікавлять. Його наївне бачення світу руйнується у вирі фейкових новин, корупційних схем і фальсифікованих виборів. Опинившись у центрі таємничого ритуалу, який проводять місцеві чиновники, герой має з’ясувати, хто він — представник зникаючого виду «людини справжньої» чи звичайний невдаха?

У головній ролі дебютував Дмитро Багненко — журналіст, а нині військовий Збройних Сил України. Також у фільмі зіграли: Римма Зюбіна, Жанна Озірна, Андрій Кирильчук, Максим Курочкін, Василь Кухарський, Олександр Шмаль, Сергій Іванов та інші. Значна частина акторського складу — мешканці та мешканки Херсонщини.

Режисер: Роман Бондарчук. Сценарій: Алла Тютюнник, за участі Дар’ї Аверченко та Романа Бондарчука. Продюсерки фільму: Дар’я Бассель («Мун Мен») та Дар’я Аверченко («Південь фільм»). Копродюсерки: Таня Ґеорґієва-Вальдхауер (Elemag Pictures / Німеччина), Катаріна Крначова (Silverart / Словаччина), Дагмар Седлачкова (MasterFilm / Чехія). Оператор: Вадим Ільков. Режисери монтажу: Віктор Онисько, Нікон Романченко. Композитор: Антон Байбаков.

Художник-постановник: Кирило Шувалов. Звукорежисер: Сергій Степанський. Кастинг- директорка: Тетяна Симон. Художниця з костюмів: Софія Дорошенко.

«Редакція» продовжує серію фільмів режисера, присвячену дослідженню Півдня України, з- поміж яких «Українські шерифи» та «Вулкан». Стрічку знімали в Херсоні та Херсонській області, зокрема й на нині окупованих Олешківських пісках. Фільмувати завершили лише за кілька місяців до повномасштабного вторгнення.

«Для всієї знімальної групи “Редакція” — більше, ніж просто фільм. Це особливий досвід, що випробовував межі наших можливостей та змінював наші життя. Монтуючи його, ми повертались у рідні місця, багато з яких нині під окупацією, багато — зруйновані, і спогад про них існує лише на екрані. Я вдячний, що фільм зустрів однодумців у особі команди Берлінале. Радію, що світова прем’єра відбудеться за їхньої авторитетної підтримки й супроводу, перед кращими кінопрофесіоналами, критиками й глядачами з усього світу. Для нас це також можливість розповідати про Україну, нагадувати про необхідність підтримки нашої боротьби на одному з найвпливовіших кінофестивалів світу. Тієї боротьби, в якій у грудні 2022 року, захищаючи Україну, героїчно загинув режисер монтажу Віктор Онисько, а у грудні 2023- го загинув актор, виконавець ролі Бджоляра, Василь Кухарський», — коментує Роман Бондарчук.

В український прокат стрічка вийде восени 2024 року. Український дистрибутор — кінокомпанія «Артхаус Трафік». Продакшн: компанія «Мун Мен» у співпраці з Elemag Pictures, Silverart, MasterFilm та «Південь Фільм».

Компанія «Мун Мен» заснована 2019-го року продюсерками Дарією Бассель та Вікою Хоменко та займається створенням авторських документальних та художніх фільмів, що осмислюють складні й актуальні суспільні теми. Більшість стрічок компанії є міжнародними копродукціями. Компанія співпродюсувала й номіновану на «Оскар» документальну стрічку «Будинок зі скалок» (реж. Сімон Леренґ Вільмонт).

«Артхаус Трафік» — кінодистрибутор з 20-річною історією, що оприлюднив на екрани майже 500 фільмів, зокрема й українського виробництва: «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Носоріг» Олега Сенцова, «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча та інші.

Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Фонду спільного виробництва Ради Європи «Єврімаж», Центральнонімецького фонду для медіа, Словацького аудіовізуального фонду, Чеського кінофонду, Європейського фонду солідарності з українськими фільмами, Українського культурного фонду. Промосупровід світової прем'єри відбувається завдяки підтримці програми proMOTION, організованої Українським інститутом та Фондом спільного виробництва Ради Європи «Єврімаж».

Соціальні мережі проєкту:

«Редакція»:

Facebook https://www.facebook.com/newspaperfilm Instagram https://www.instagram.com/the_editorial_office/ Кінокомпанія «Мун Мен»:

https://moonman.com.ua https://www.facebook.com/moonmanproduction https://www.instagram.com/moonman_production/

Завантажуйте прескіт стрічки за посиланням.

Для отримання додаткової інформації та з питань організації інтерв’ю звертайтеся до пресменеджерки Марії Матяшової: maria.matiashova@docudays.ua.