f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

100 ЛІТ СЕРГІЄВІ ПАРАДЖАНОВУ… ПОЛІТ НОРМАЛЬНИЙ! УТІМ, «НОРМАЛЬНИЙ» НЕ ТЕ СЛОВО - ЧАКЛУНСЬКИЙ, ФАНТАСТИЧНИЙ!

10.01.2024

Сергій Тримбач

НСКУ, Українська кіноакадемія

Ювілейний вечір з нагоди ювілею видатного митця в Будинку кіно перевершив усі сподівання - надпотужна, наденергетична атмосфера витворилась у Червоній залі. Яка уміщує 670 глядачів, а прийшло разів у півтора більше! І як багато молодих облич! Їх, тих облич, було так само багато у переповненій залі ще о 15-й, коли показали фільм «Тіні забутих предків» Параджанова…

Величезна подяка усім, хто прийшов на вечір і тим самим створив отаку незабутню атмосферу. Яка підносила ввись Сергія Параджанова, який і зринав на вечоровому екрані - зі знаменитого політного фото Юрія Мечитова, і так само польотного пам’ятника у Тбілісі. А у фіналі вечора той політ продовжився у безкрай космічний…

І, звичайно, найщиріша подяка режисеру-постановнику вечора Дмитру Томашпольському, Роману Балаянові (співавтору, разом з Томашпольським, відеокомпозиції, присвяченої видатному великому митцю), Юрію Гармашу, автору фотофільму про Параджанова, чудовим гуцульським музикам, які приїхали з тих самих місць, де знімались "Тіні забутих предків", гурту "Шмальгаузен", який виступав на сцені і доклав чимало зусиль і для облаштування вечора і для покликування такої аудиторії. Спасибі Станіславу Сукненку, який долучився до організації вечора, і, крім того, увесь січень, щопонеділка, проводить вечори "Невідомий Параджанов". Сердечне спасибі Ларисі Кадочниковій, незабутній Марічці з «Тіней…», художниці Катерині Рапай, кінорежисеру Олегу Біймі, які поділились своїми спогадами і враженнями від особистості Параджанова.

Особлива подяка посольствам Вірменії та Грузії в Україні, одразу кільком громадським та культурним вірменським товариствам в Україні, які долучились до організації ювілейного свята. Дяка й любов Олені Оганесян, голові правління ГО «Товариство культурних зв’язків».

Окремою сторінкою вечора стало повідомлення Йосифа Зісельса, заступника голови Національної комісії з реабілітації при Українському інституті історичної пам’яті, про довгоочікувану реабілітацію Сергія Параджанова. Як відомо, майже 50 років тому кінорежисера було засуджено на 5 років ув’язнення за вигаданими звинуваченнями. Причиною появи останніх були, звичайно, політичні мотиви - виклично незалежна поведінка митця, його одверта зневага до тодішньої влади. І от, нарешті, справедливість взяла гору!

А ще велика дяка Кирилові Плесконосу, який так само, разом зі своїми колегами, багато і ефективно попрацював і для організації вечора, і для достойного банкету опісля вечора (чудова компанія зібралась, чудова!). Подяка усім працівникам нашої Спілки, Будинку кіно - попрацювали на славу, славу Параджанова і українського кіно! І, звичайно, подяка новообраному спілчанському голові Сергію Борденюкові - його енергетика часом навіть перевищує людські можливості, вона обнадіює.

Вечір підтвердив головне - Параджанов, а з ним разом і українське кіно, продовжують викликати великий інтерес різних поколінь українців. Цей успіх треба розвивати - попри війну, попри всі біди, які невпинно сиплються на наші голови. Українці сильний народ, ми проростали і проростаємо навіть через забетонований грунт. Слава Україні і українському кіно, усім хто творить Україну, творить і любить українське кіно!

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach