f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав проєкт Постанови Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках

18.12.2023

На своєму засіданні 28 листопада Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув та рекомендував Верховній Раді України ухвалити за основу та в цілому проєкт Постанови Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках (реєстр. №10291).

Голова підкомітету з питань національної та культурної пам’яті Ірина Констанкевич розповіла, що під час підготовки документа за основу було взято пропозиції Міністерства культури та інформаційної політики України, народних депутатів України, Національної академії наук України, Українського інституту національної пам’яті тощо.

До проєкту Постанови внесли у 2024 році, зокрема, такі дати:

- 100 років із дня народження Сергія Параджанова (1924-1990), кінорежисера;

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/244294.html

До відома:

1-й Пленум НСКУ затвердив склад комісії по відзначенню ювілею з дня народження видатного українського кінорежисера Сергія Параджанова: заступник голови НСКУ Сергій Тримбач, кінорежисер Роман Балаян, член Правління НСКУ Євген Женін (Одеське відділення НСКУ).

Національна спілка кінематографістів України у складі новообраного голови Сергія Борденюка, кінорежисерів Романа Балаяна та Дмитра Томашпольського, народної артистки України Лариси Кадочникової брала участь у проведенні ділових зустрічей з посольствами Вірменії та Грузії з метою спільної діяльності у відзначенні ювілейного 100-річчя геніального майстра кіномистецтва Сергія Параджанова.  

Під час 42-ї сесії Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО (7-22 листопада п.р.) було прийнято рішення включити 100-річчя від дня народження Сергія Параджанова до Календару ювілеїв знаменитих людей та важливих подій ЮНЕСКО на 2024-2025 роки.

Прес-служба НСКУ