f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Молоді магістри, на прикладі «Великого німого», обговорюють тенденції становлення та розвитку світового кінематографа

08.12.2023

5 грудня 2023 року у малій залі Будинку кіно НСКУ відбулась демонстрація фільму режисера Карла Теодора Дреєра «Страсті Жанни Д’Арк» (1928 р.)

Так розпочав свою діяльність кіноклуб студентів КНУТКІТ імені І.К. Карпенка-Карого «СИНЕМАДРОМ». Ще у жовтні цього року п’ятикурсники магістратури кінознавчого факультету Інституту екранних мистецтв КНУТКІТ Богдан Марченко і Олександр Пантін вирішили організувати клуб з показами фільмів та дискусіями для однокурсників з подальшим планом запрошувати на перегляди для обміну думками студентів інших курсів та творчих ВНЗ.

Для самих ініціаторів це практичний шлях до захисту звання магістра. Так було знайдено щось нове, корисне і цікаве для творчого студентства.

Назва клубу «СИНЕМАДРОМ» не випадкове. Це прямий натяк на необхідність і змогу більш швидкісного втілення вирішення культурологічних завдань. Сам проект, що базується на некомерційній основі, на перших порах спиратиметься на фільми, які знаходяться поза авторських прав. Як приклад, фільм «Страсті Жанни Д’Арк», який було створено 95 років тому.

Для участі в оголошеній події зібралось достатньо людей, серед яких студентської молоді було значно менше, ніж інших глядачів. Після перегляду глядачі звернули на це увагу, крім того, виникло багато інших доречних питань і щодо фільму, і щодо перегуку з сучасними подіями в Україні, Європі та світі.

У передмові та післямові Богдан Марченко і Олександр Пантін розкрили сутність ідеї картини, і погодились з тим, що фільм «Страсті Жанни Д’Арк» і у 1928 році мав великий концептуальний заряд, що народився на тлі подій першої світової війни 1914 року.

Наприкінці жвавого обговорення картини у зал завітав відомий кінознавець Сергій Тримбач. Виявилось, що він є викладачем магістратури і відповідно молодих ініціаторів кінематографічної події. До речі, Сергій Васильович зазначив, що Богдан Марченко та Олександр Пантін є одними з найкращих студентів кінознавчого факультету Інституту екранних мистецтв.

На наступному тижні творчий студентський актив запросить кіноспільноту до чергового перегляду, про що Богдан Марченко і Олександр Пантін повідомлять напередодні в Інстаграмі, Телеграмі, Фейсбуці, на сайті КНУТКІТ.

Прес-служба НСКУ