f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ОСМЯЛОВСЬКА. НЕБЕСНА ПРИРОДА ЛЮДСЬКОГО ЄСТВА.

26.11.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Сьогодні, 26 листопада, день народження однієї з найвродливіших українок ХХ століття, актриси КАТЕРИНИ ОСМЯЛОВСЬКОЇ (13(26 листопада) 1904, Полтава — 16 листопада 1997, Київ).

На початку кар'єри працювала у Державному драматичному театрі ім. Т. Шевченка, де їй, ще студентці, довірили роль Оксани у «Гайдамаках» за поемою Тараса Шевченка. У 1923 році одружилась з Лесем Липківським (театральний актор, режисер, сценограф, працював в театрі «Кийдрамте» Леся Курбаса і Київському українському драматичному театрі ім. І. Франка, прожили у шлюбі 62 роки (!). Її чоловік був сином Василя Липківського, творця і першого митрополита Київський і всієї України відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви. Який був репресований і страчений 1937 року, як і його син, художник-бойчукіст Іван Липківський. Звісно, що це позначилось і на творчих та життєвих долях подружжя Осмяловської-Липківського, хоча репресій вони не зазнали.

Продовження артистичної кар'єри Осмяловської в Одеському драматичному (1926–1929), потім актриса Київського театру ім. І. Франка (1930–1963).

Знімалась у фільмах: «Наталка Полтавка» (1936, Наталка) Івана Кавалерідзе, «Нескорені» (1945, Валя) Марка Донського, «Українські мелодії» (1945, Соломія).Не густо, як бачимо. Хоча її Наталка Полтавка зроблена бездоганно, з тонким розумінням стилю і жанру фільму-опери.

У поетичному некролозі Франківського театру про Осмяловську було сказано так: "Небесна природа людського єства, яку вона сповідувала, ідеально втілювалась у ній самій: варто було їй вийти нап сцену в костюмі будь-якої героїні, і глядачі помічали німб над її чолом, тремтів від неземного світла її серця...".

І справді так, варто лишень подивитись на фото (ліворуч артистка у ролі Наталки Полтавки)! Жаль, кіно, по суті справи, "проїхало мимо", бо ж, окрім всього, у 1930-ті такий тип жіночої краси був не надто затребуваний...

Раджу прочитати книжку сина Осмяловської і Липківського Костя Липківського "Тіні незабутих предків" (Київ, 2003).

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach