f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Поява кіно в Україні

23.11.2023

УКультура

То коли ж і де відбувся перший кінопоказ в Україні? Перші покази в Україні відбулися за декілька місяців до київського сеансу в театрі Бергоньє 14 грудня 1896 року. Але чому ж ми віддали право першості кінопоказу в Києві? Нумо розбиратися!

  • Одеса, вересень-жовтень 1896 року — відбулися покази за допомогою технологій «хрономатограф» та «сейнематограф».
  • Київ, жовтень 1896 року — іноземна компанія «Ахіллес» організовує показ у Пасажі на Хрещатику. Це був «біоматограф» — показ живих рухливих картинок у натуральну величину.
  • Харків, 2 грудня 1896 року — фотограф Альфред Федецький — українець з польським походженням, організував показ у приміщенні Харківського оперного театру. Для цього Федецький використовував апарат Жоржа Демені, в основі якого стрибкоподібний механізм руху плівки та перфорації, що не дозволяло досягти плавності руху і рівномірності освітлення кадру як під час зйомки, так і під час проєкція.

Усі названі вище покази не використовували люм’єрівський апарат. Це були інші технології, не такі довершені, як винахід братів Люм’єрів.

Безсумнівно, і покази в Одесі, і в Києві, і в Харкові були важливим рушієм для подальшого розвитку кіно в Україні. Та першість усе ж здобуває київський показ 14 грудня 1896 року в театрі Бергоньє, бо саме тоді фільм вперше демонструвався з використанням апарату Люм’єрів — світовим переможцем кінотехнологій.

Пишіть в коментарях, чи погоджуєтесь ви з нами! Текст написаний за допомоги Сергія Тримбача — кінознавця та кінокритика, інтерв’ю з яким вже доступне на сайті УКультура:

https://uculture.com.ua/publications/64

#укультура #uculture