f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЗАТОПЛЕНИЙ ДЗВІН ІЛЛІ ЧЕРНІЛЕВСЬКОГО

15.11.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

16 листопада, у четвер, у Синій залі Будинку кіно відбудеться презентація книжки ІЛЛІ ЧЕРНІЛЕВСЬКОГО "Я птах між тенет". Книжка поета, який пішов на війну і не повернувся. Початок 0 16.00, вхід вільний.

У вірші «Під лезами осінньої фактури…» (2017) йдеться про «романтичнії натури», які «себе готують плавно до страждань». Поезія Чернілевського значною мірою і є оповіддю про такі натури (іноді це їхня сповідь), в чиїй природі доволі загадковий дисконтакт з реальністю…

Якою саме? Малою, тією, що вимірюється категоріями власне побутовими, добре видимими і почутими. А внутрішні радари таких натур націлені на щось невидиме і нечутне, на світ великий і незглибимий. До якого не дотягнутись… Хіба іноді, коли ніч, коли піднімеш голову, коли зір свій поцілиш в зоряне небо, згадавши при цім старого і мудрого німецького філософа. А з тим разом подивувавшись внутрішньому і так само невидимому світові, який живе у тобі життям дивним і загадковим, як зоряні родинні скупчення.

Поезія Іллі Чернілевського про світ, чия екзистенція під сумнівом. Світом тим блукають люди, що нагадують акторів, які не отримали ні ролей, ні навіть текстів, чи то пак пієс, які обмальовують контур реалій, вселенських і хутірських.

Про життя, яке не відбулось. Не відбулось, але ж якимось чином зафіксувалось зіницями, внутрішнім зором, внутрішньою спостережливою камерою. Якийсь ген, на кшталт аварійного, щоразу спрацьовує. Той, що рятує, той, що піднімає на-гора, на поверхню, утоплене й притоплене [...]

Він пішов на війну, аби порятувати світ, повернути йому цілісність. Повернув - у Слові, у фонограмовій випрозореності Дзвону, що постав у храмі його Душі. Тепер нам треба вчитись слухати той притоплений Дзвін - сьогодні і завжди.

Фрагменти вступної статті Сергія Тримбача до книжки Іллі Чернілевського.

Фото із сторінки Ольги Чернілевської у ФБ.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach