f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПЕРЕМАГАТЬ - ЗНАЧИТЬ ЖИТИ. ЖИТИ ПІД СОНЦЕМ.

03.11.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Після сонячної протуберанцевої активності в четвер, себто учора, помноженої на активність кіногромади, Національна спілка кінематографістів України виграла суд за позовом до Кабінету Міністрів України. Позов щодо незаконності продовження повноважень Ради з підтримки кінематографії при Держкіно України задоволено повністю. Війна, бачте, заважає їм переобрати десяток осіб (термін повноважень котрих сплив), які і визначають, кому діставатимуться гроші на підтримку кінопроєктів…

Уряд, до речі, збирався минулого вівторка розглянути проєкт Стратегії розвитку кіно, виготовлений в бункерній тиші Держкіно. Проєкт, рішуче засуджений абсолютною більшістю кіногромади. Наша Спілка, як і ряд інших громадських інституцій, подала список обгрунтованих зауважень і нищівної критики, з вердиктом: от сю бункерну продукцію викинути за борт і заходитись все робити з нуля. І що ж? Держкіно зробило вигляд, що їм побризкали в очі божою росою, нищівну критику видали за «публічне обговорення» недолугої «стратегії». Й посунули «стратегію», фактично без якихось принципових змін, на засідання Уряду. А що, як проковтнуть і так?

Не проковтнули. Новий виток протестів, у вівторок питання знято з порядку денного засідання Кабміну. Так само, є така інформація, не фігурує це питання, і на сьогоднішньому засідані.

Дякую всім причетним до цих, поки що локальних, але дуже важливих перемог. Проста річ: все залежить від нас, від громади. Чиновництво однакове скрізь, не тільки в Україні: хоче тотальної влади над нами, тотального контролю. Тільки там, де погоду робить громадянське суспільство, там і сонце світить. Там же, де чиновництву дозволено дичавіти, сонце навіть не проблискує, усе підмерзає і замерзає.

Замовляймо погоду самі, дорогі пані і панове!

На фото: кінематографісти, які учора прийшли до суду, аби підтримати позов проти Кабінету Міністрів.