f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Відкрите звернення діячів кінематографії України

02.11.2023

м. Київ 02 листопада 2023 р.

Кабінет Міністрів України

Прем’єр-міністру України

Денису Шмигалю

Пане Прем’єр-міністре!

Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) продовжує систематично порушувати законодавство України та спричиняти серії невиправданих скандалів.

Протягом цього року Держкіно вдруге намагається затвердити «Проєкт Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року» (далі – Стратегія), створюючи ілюзію прозорості та консультацій з громадськістю.

Перша редакція Стратегії, що була створена Держкіно кулуарно, не обговорювалася з діючими учасниками/-цями кінопроцесу, а на численні запити від стейкголдерів та громадськості про надання проєкту Стратегії керівництво Держкіно відмовлялось його оприлюднювати, обґрунтовуючи тим, що це «службова інформація», яка «знаходиться на стадії опрацювання, постійно змінюється, доповнюється та коригується».

Держкіно проігнорувало право і запит громадськості на обговорення цього проєкту.

Як наслідок, проєкт Стратегії став публічним наприкінці червня, усупереч намірам Держкіно, лише як інсайд засобів масової інформації, а не як відкрита інформація на веб-сайті Держкіно, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України №996 від 03 листопада 2010 року «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» (далі – постанова 996).

Оприлюднений завдяки ЗМІ проєкт Стратегії викликав багато запитань, правок і справедливе обурення. Адже цей документ не відповідав вимогам до стратегії (наприклад, Методичним рекомендаціям щодо складання стратегічних планів, розробленим Міністерством економіки України), та не враховував інтереси значної частини стейкголдерів кінопроцесу, міжнародний контекст, а також не містив фінансових показників та розрахунків.

Ключові кінематографічні об’єднання та організації у червні 2023 року вимагали від урядового комітету та від Кабінету Міністрів України зняти з розгляду проєкт Стратегії та відправити його на доопрацювання та консультації з професійними колами та кіноспільнотою. Ми були почуті урядовим комітетом. На своєму засіданні 24 липня Громадська Рада при Держкіно, за участі представників кіно експертів, з власної ініціативи розглянула пропонований Держкіно проєкт «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року та операційного плану заходів» й протоколом засідання засвідчило такі рекомендації:

1. Відкликати проєкт «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року», як такий, що не відповідає інтересам кіногалузі.

2. Рекомендувати Держкіно продовжити термін громадського обговорювання проєкту «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року»

3. Забезпечити доопрацювання проєкту «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року», створивши експертні робочі групи, долучити до розробки нового проєкту громадські організації та фахівців, в тому числі Громадську раду.

Додатково свої рекомендації та зауваження направили профільні громадські організації та дієвці кіногалузі. Позицію Громадської ради та експертів було проігноровано. На жаль, Громадське обговорення не мало жодного зворотнього зв’язку й звелося до надсилань пропозицій на пошту Держкіно.

Таким чином, Держкіно фактично імітувало громадське обговорення, й проігнорувало майже усі пропозиції та зауваження, які були надані професійною спільнотою.

Не змінивши в проєкті Стратегії сутнісно нічого, – Держкіно, знову подало його на розгляд Кабінету Міністрів України, зневаживши вимоги і застереження громадськості. Зокрема, весь розділ, що стосується «оптимізації» діяльності єдиної в Україні інституції, яка координує збереження, відновлення, вивчення і примноження Національного фільмофонду України – ДП «Національний центр Олександра Довженка». Всі ці пункти приховують «реорганізацію ДП «Національний центр Олександра Довженка» та передачу повноважень до «Наукового центру кінематографії України», недоцільність і незаконність якої вже підтверджено рішенням Господарського суду м. Києва від 11.07.2023 у справі № 910/11135/22.

Держкіно фантазує про перенесення «Української студії хронікально- документальних фільмів» до іншої державної студії – «Національна кінематика Україна», що тривалий час перебуває в санації, перетворення «Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка» на акціонерне товариство, окреме створення Державного фонду фільмів, який дублює функції вже діючого «Національного центру Олександра Довженка», оживлення мертвої установи «Науковий центр кінематографії України». Навряд чи вищевказані дії створять «сприятливі умови для розвитку» державних кіностудій – натомість, вони створюють умови для будь-яких майнових маніпуляцій та тиску на підпорядковані заклади.

Ба більше, така стратегія не стимулюватиме розвиток і сталість кінематографу, оскільки Держкіно як центральний орган, що реалізує політику у сфері кіно, визначає своїм пріоритетом зменшення кількості вироблених фільмів, а левову частку фінансування планує спрямувати на створення серіалів. Пане Прем’єр-міністре, ця ситуація спричинена тим, що керівництво Держкіно систематично, безкарно дозволяє собі порушувати законодавство та ігнорувати громадськість.

Пане Прем’єр-міністре, у зв’язку із вищезазначеним, вимагаємо: 1. Відкликати «Проєкт Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року». 2. Звільнити керівництво Держкіно, чиї дії руйнують кіногалузь та завдають репутаційної шкоди на міжнародному рівні.

3. Забезпечити проведення прозорого конкурсу на нового очільника Держкіно під контролем громадськості.

4. Розробити у прозорому процесі новий проєкт Стратегії за участі громадськості.

Підписант(к)и:

ГО Українська кіноакадемія

ГО «Сучасне Українське Кіно «СУК»

ГО Спілка кінокритиків України

ГО «Асоціація локейшн менеджерів України»

ГО «Українська Гільдія Режисерів»

ГО «86»

ГО Творче об’єднання «Вавилон 13»

ГО «Докудейз»

ГО «Фундація автономної культури»

ГО «Коаліція діячів культури»

ASBL «MriyaIFF»

Національна спілка кінематографістів України

Володимир Яценко, військовослужбовець ЗСУ,

член Європейської і Української Кіноакадемій,

продюсер

Володимир Козлов, офіцер 12 бригади спеціального призначення НГУ «Азов», production manager The Administrative Team

Ярослав Пілунський, оператор, лауреат Шевченківської премії, військовослужбовець оператор БПЛА ЗТГ «Адам»

Юрій Грузінов, кінооператор, військовослужбовець ЗСУ

Стас Притула, кінопродюсер, військовослужбовець ЗСУ, голова Громадської Ради при Держкіно, ветеран АТО

Іван Банніков, режисер монтажу, учасник творчого об‘єднання #Вавилон‘13, солдат Збройних сил України

Павло Юров, театральний режисер, драматург, сценарист, прес служба 1-ої бригади Національної гвардії України «Буревій»

Дмитро Костюминський, режисер, сценограф, художник, керівник ГО Доллмен, звʼязківець 30 Омбр 1Сб ЗСУ

Євгеній Григорʼєв, актор театру і кіно, військовослужбовець Збройних сил України

Олександр Бородін, продюсер ВʼЮ Лаб, офіцер фронтового медіа 3-ї окремої штурмової бригади

Олег Шульга, актор, військовослужбовець ЗСУ

Олексій Доричевський, актор, солдат 21-го окремого батальйону спеціального призначення Збройних сил України

Володимир Ращук, актор, офіцер батальйону «Свобода» Національної гвардії України

Олексій Шапарев, режисер, військовослужбовець Першої президентської бригади 3027 «Буревій»

Євген Бессараб, військовослужбовець, продюсер, засновник відеопродакшену Videopro

Максим Лукашов, режисер, військовослужбовець 12 бригади спеціального призначення НГУ «Азов»

Оксана Бондаренко, режисерка, операторка, співзасновниця ТОВ «ВʼЮ ЛАБ», воєнна кореспондентка 12 бригади спеціального призначення НГУ «Азов», частина 3057

Кирило Жоров, кінооператор, менеджер постпродакшену, технічний директор, співзасновник ТОВ ВʼЮ ЛАБ. Штаб-сержант 3-категорії Служби звʼязків з громадськістю Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ

Сергій Буковський, кінорежисер, Народний Артист України

Вадим Павленко, актор, каскадер

Марина Врода, кінорежисерка, сценаристка

Олена Гончарук, керівниця Музею кіно Довженко-Центру, новообрана генеральна директорка Довженко-Центру

Марія Глазунова, начальниця відділу зв’язків із громадськістю Довженко-Центру

Богдан Логвиненко, керівник ГО «Українер»

Ірина Цілик, кінорежисерка, сценаристка, письменниця, членкиня Європейської та Української кіноакадемій

Жанна Максименко-Довгич, режисерка, голова Української гільдії режисерів, членкиня Правління Української кіноакадемії, Громадської Ради при Держкіно, Документальної Асоціації Європи

Альона Пензій, провідна кінознавиця Довженко-Центру, кінокритикиня та культурна менеджерка

Марина Скирда, головний мистецтвознавець Музею кіно Довженко-Центру

Валерія Сочивець, продюсерка та режисерка, співзасновниця компанії «Сучасне Українське Кіно», членкиня Європейської кіноакадемії, членкиня правління Української кіноакадемії

Денис Іванов, продюсер, член Правління Європейської кіноакадемії

Ярослав Лодигін, кінорежисер, продюсер, член Європейської кіноакадемії

Наталія Мовшович, керівниця напряму «Кіно» Українського інституту

Олесь Санін, кінорежисер, актор, сценарист, продюсер. Заслужени артист України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України

Андрій Кокотюха, сценарист, член НСКУ та Української Кіноакадемії

Даниїл Мойсеєв, кінорежисер, журналіст

Ігор Аронов, актор, коуч

Олександр Дріз, кінопродюсер, член Громадської ради при підкомітеті ВР з питань кіно і реклами

Ірина Кипоренко, програмна менеджерка напряму «Кіно» Українського інституту

Ксенія Опря, комунікаційна менеджерка Мандрівного Docudays UA

Іван Сауткін, кінорежисер, ГО Вавилон’13, ГО Українська гільдія режисерів власник «Zhovid the Residence», співвласник ТОВ «Ї Films»

Віталій Шереметьєв, кінопродюсер, член Громадської Ради при Держкіно, Член Української Кіноакадемії

Андрій Дончик, режисер

Ганна Єресько, режисерка-документалістка

Софія Дорошенко, художниця з костюму, член НСКУ

Віктор Шевченко, продюсер, член НСКУ, Член Української Кіноакадемії

Сашко Святський, режисер, режисер монтажу, співзасновник ТО ВʼЮ ЛАБ

Єлизавета Сміт, режисерка, продюсерка, співзасновниця кінокомпанії «Табор», членкиня Української та Європейської кіноакадемій, ДАЕ, НСКУ

Яна Антонець, режисерка

Дмитро Тяжлов, режисер-оператор, старший викладач кафедри кінооператорства КНУТКіТ ім.І.К Карпенка-Карого, співзасновник ГО «ІндіМедіаПоліс»

Аліна Горлова, режисерка та продюсерка, співзасновниця кінокомпанії «Табор»

Сергій Маслобойщиков, кінорежисер, Голова відділення кіномистецтва Національної академії мистецтв України, академік, Заслужений діяч мистецтв України, Лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка

Алла Сергійко, Заслужена артистка України

Лєна Яковіцька, кінопродюсер, членкиня Української кіноакадемії

Андрій Литвиненко, режисер, кінопродюсер

Ольга Дьома, локейшн менеджер, продюсер

Маргарита Бурковська, акторка кіно

Дмитро Томашпольский, режисер, сценарист, продюсер

Олександра Кравченко, продюсерка

Юлія Сінькевич, продюсерка, співзасновниця Української кіноакадемії, голова Наглядової Ради Українського Інституту

Анастасія Сегеда, акторка, режисерка театру

Катерина Янюк, фестивальна менеджерка, продюсерка

Ксенія Кравцова, режисерка

Інокентій Вировий, продюсер, сценарист

Ольга Бесхмельніцина, продюсерка, Голова правління Української Кіноакадемії, Членкиня Європейської кіноакадемії, Членкиня секретаріату НСКУ, співзасновниця кінокомпанії 2Brave Productions.

Максим Наконечний, режисер, продюсер, сценарист. Співзасновник кінокомпанії ТОВ «Табор». Член Української Кіноакадемії.

Олена Зашко, відеографка, журналістка

Юлія Коваленко, програмна директорка Docudays UA

Дар’я Левченко, програмна координаторка Docudays UA

Дмитро Шовкопляс, кінооператор, режисер

Дана Брежнєва, співзасновниця ГО «Музей відкрито на ремонт», кураторка

Жанна Озірна, режисерка, сценаристка

Світлана Зінов’єва, кінооператорка, продюсерка, засновниця ПП «Інспірейшн філмз»

Марія Хомякова, художниця-постановниця

Павло Туринін, продюсер пост продакшн, технічній менеджер Docudays UA

Валерій Гриша, фестивальний дистрибʼютор, учасник обʼєднання кінематографістів «Сучасне Українське Кіно»

Антон Байбаков, кінокомпозитор

Катя Лачіна, лінійна та виконавча продюсерка, продакшн та постпродакшн менеджерка, культурна менеджерка

Вадим Смарченко, кінооператор, член Української Кіноакадемії

Ігор Шестопалов, програмний директор МКФ Молодість

Олена Макаренко, режисерка, журналістка

Олеся Крижанівська, адвокатка

Вячеслав Цвєтков, кінооператор, член Європейської та Української Кіноакадемії

Людмила Горделадзе, засновник ТОВ «Кіноман» (ТМ Кінотеатр Жовтень), член Української кіноакадемії, член Національної Спілки кінематографістів України

Євген Антюхін, керівник ІТ Docudays UA

Володимир Кузнєцов, продюсер, член Української Кіноакадемії

Дмитро Іванов, кіноредактор, член Української Кіноакадемії

Тетяна Симон, режисерка, кастинг-директорка

Євген Черников, кіноактор, член Української Кіноакадемії, військовослужбовець ЗСУ

Сергій Борденюк, кінооператор, Голова НСКУ, член правління УКА

Валентина Цимбал, акторка та телеведуча, членкиня Київської професійної спілки «Майстри Екрану»

Ірина Романченко, сценаристка, режисерка ,членкиня Української Кіноакадемії

Люба Кнорозок, продюсерка

Володимир Кузнецов, художник.

Аделіна Борець, режисерка та продюсерка, засновниця ГО «СТРУМ»

Оксана Волошенюк, кінознавчиня

Катерина Цвігун, режисерка, режисерка монтажу в ГО «Українер», членкиня Української кіноакадемії

Надія Парфан, режисерка, продюсерка, засновниця онлайн-кінотеатру українського кіно Takflix.com

Олександра Братищенко, продюсерка, членкиня Української Кіноакадемії

Анна Капустіна, продюсерка, членкиня Української та Європейської кіноакадемії, членкиня DAE

Світлана Ліщинська, режисерка, сценаристка, членкиня DAE

Андрій Котляр, кінооператор, продюсер, член кінообєднання Вавилон 13 ​​​​

Ольга Бірзул, кінокураторка, культурна менеджерка

Світлана Рудюк, режисерка, продюсерка, членкиня Української кіноакадемії, НСКУ

Наталка Ворожбит, сценаристка, режисерка

Вадим Ільков, кінооператор, режисер

Володимир Войтенко, кінознавець, член Громадської Ради при Держкіно, член правлінь Української кіноакадемії та Національної спілки кінематографістів

Вікторія Набок, кінооператорка

Руслан Батицький, режисер, член НСКУ

В‘ячеслав Туряниця, режисер

Анна Перепелиця, режисерка, режисерка монтажу

Сніжана Гусаревич, режисерка

Марина Рощина, режисерка

Аміна Гаджиєва, пост-продакшн продюсерка

Денис Мельник, кінооператор, член НСКУ

Анатолій Маремпольський, актор

Анастасія Люлька, художниця з костюмів

Богдан Жук, програмер, куратор, член Європейської кіноакадемії

Семен Мозговий, кінорежисер, режисер монтажу, член правління НСКУ

Аліса Коваленко, режисерка документального кіно, членкиня Європейської кіноакадемії

Наталія Лібет, продюсерка, членкиня Європейської та Української кіноакадемії

Євгеній Рачковський, продюсер

Анастасія Тиха, режисерка, членкиня обʼєднання українських кінематографістів Babylon’13, членкиня Української гільдії режисерів

Ярослава Беззабава, сценаристка, режисерка

Олексій Радинський, кінорежисер

Володимир Чеппель, кінооператор, продюсер, режисер монтажу.

Вадим Мочалов, студент, режисер

Альона Шилова, кінокритикиня, режисерка, членкиня Спілки кінокритиків України

Віктор Шаманов, кінорежисер, сценарист

Олександра Цвєткова, менеджерка з фінансових питань

Олекса Городенко, актор

Марися Нікітюк, кінорежисерка, сценаристка

Максим Самчик, актор

Дмитро Суханов, кінопродюсер, співзасновник Асоціації Кіноіндустрії України, володар Золотої Дзиги за Найкращий Фільм 2019, Член Української Кіноакадемії, Член Європейського Клубу Продюсерів

Дарія Бадьйор, співкураторка кінофестивалю «Київський тиждень критики»

Олександра Сорохан, продюсерка сценарної платформи Terrarium, голова ГО»Кінозона», членкиня Української кіноакадемії

Кирило Жаровський, режисер, кінокритик, автор ютуб-каналу Culturno

Інна Ласточкіна, продюсерка

Дмитро Сухолиткий-Собчук, режисер, сценарист, член Української та Європейської кіноакадемії, засновник сценарної платформи Terrarium

Віка Хоменко, продюсерка

Єгор Трояновський, режисер, член НСКУ

Віктор Глонь, відбірник і програмний координатор КМКФ «Молодість»

Сашко Рощин, кінооператор, член Української Кіноакадемії

Алла Самойленко, кастинг директорка, членкиня Наглядової ради International Casting Directors Association, членкиня Європейської кіноакадемії, учасниця Правління Української кіноакадемії

Богдана Смирнова, кінорежисерка/сценаристка

Олена Коркодим, кіножурналістка, засновниця кіносайту «Документи»

Лариса Покальчук, кінорежисерка, членкиня Наглядової ради Українського культурного фонду, очільниця «Платформи української документалістики»

Михайло Закутський, звукорежисер, член Української Кіноакадемії

Олександр Жила, актор, коуч Валерій Філіпенко, актор

Дарія Творонович, акторка Денис Капустін, актор

Катерина Григоренко, акторка

Дмитро Коник, актор

Юлія Кремень, координаторка акредитації Docudays UA та МКФ Молодість

Ольга Ціцілінська, акторка

Ельміра Асадова-Оєторо, кіно продюсерка, кураторка кіноосвітних програм, членкиня громадського обʼєднання «Сучасне українське кіно «СУК», членкиня Української Кіноакадемії

Єгор Олесов, продюсер, режисер, член Європейської Кіноакадемії

Дмитро Десятерик, кінокритик, член Української і Європейської кіноакадемій, член журі «Золотого глобуса»

Дмитро Кашуба, режисер

Ольга Сафронова, акторка

Катерина Гречана, помічник режисера, асистент по акторам на майданчику

Mарія Пономарьова, кінорежисерка, креативна продюсерка, членкиня Української Кіноакадемії та Документальної Асоціації Європи

Олександра Рудніцька, актриса театру і кіно, викладачка кафедри режисури та акторської майстерності ім. Л.Хоролець, НАКККіМ

Євгеній Григорʼєв, Актор театру і кіно, наразі військовослужбовець в Збройних силах України

Максим Кириченко, актор театру і кіно, наразі військовослужбовець в Збройних силах України

Cергій Лузановський, актор

Слава Бабенков, актор, сценарист, член Української Кіноакадемії

Андрій Іванюк, режисер, актор

Анастасія Шестопал , акторка

Наталія Єфремова, акторка

Гліб Суряга, актор

Юлія Мироненко, режисерка, письменниця, сценаристка

Ярема Голота, студент-режисер

Алла Нестерова, акторка

Римма Зюбіна, акторка,членкиня Української кіноакадемії

Анна Тимощук, художниця з костюмів

Вікторія Пенська, кастинг менеджер, менеджер освітніх програм в кіношколі

Олександр Іванов, актор

Віра Шевченко, акторка

Олег Чорний, кінорежисер, член НСКУ та Української Кіноакадемії

Олексій Першко, кінокритик, член НСКУ та Української Кіноакадемії

Олег Батурін, журналіст, член FIPRESCI

Сергій Степанський, звукорежисер

Поліна Калмикова, акторка Роман Садовський,

режисер Павло Скороходько, актор, режисер дубляжу.

Максим Бурлака, актор

Олександр Русаловський, режисер

Алекс Малишенко, кіножурналіст, член Спілки кінокритиків України

Єлизавета Сушко, кіножурналістка, членкиня Спілки кінокритиків України

Ігор Іванов, актор

Олена Сауліч, продюсерка

Богдан Вацко, режисер, журналіст

Олеся Чечельницька, українська акторка кіно

Злата Єфіменко, продюсерка, засновниця ТОВ «І ЕФ Пікчерз», керівниця соціальних проектів

Володимир Харченко-Куликовський, кінорежисер

Сергій Галетій, редактор, продюсер, член НСКУ, голова комісії НСКУ з пропозицій до законодавчих ініціатив, співзасновник ТОВ «Галєрі віжн»

Ігор Бабаєв, кінорежисер, режисер монтажу

Сергій Стеценко, кінооператор, ГО Babylon’13, Лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка

Олександр Телюк, кінознавець

Катерина Сліпченко, кіножурналістка, членкиня Спілки кінокритиків України

Маруся Шувалова, юна акторка та режисерка

Анастасія Касілова, акторка театру і кіно, телеведуча.

Максим Курочкін, драматург, сценарист, співзасновник Театру Драматургів

Володимир Заєць, актор

Ганна Кузіна, акторка театру і кіно

Олексій Нечай-Кучинський, актор

Сергій Лисенко, кінорежисер

Філіп Сотниченко, режисер, співзасновник компанії «Сучасне Українське Кіно»

Оксана Артеменко, режисерка, сценаристка, членкиня Української кіноакадемії, НСКУ, Української гільдії режисерів

Макс Лижов, поет, режисер

Альона Якименко, акторка театру та кіно

Владлена Дедкова, акторка

Денис Шацький, актор, військовослужбовець

Ярослав Шиндер, актор

Катерина Сінгурова, проєктна менеджерка

Антон Сінгуров, фотограф

Ольга Клименко, продюсер

Володимир Губанов, актор

Ольга Савіна, кастинг-директорка, членкиня Української кіноакадемії

Дмитро Дмитрович Грешко, режисер-документаліст

Юрій Кулініч, актор

Єлизавета Цілик, акторка

Святослав Булаковский, кінооператор, продюсер

Роман Ясіновський, актор

Дмитро Ковальов, другий режисер

Тетяна Смірнова, актриса

Максим Панченко актор

Марина Артеменко, кінорежисерка, сценаристка

Ярослава Євтушенко, креативна продюсерка, кастинг-директорка, кінознавчиня

Анна Гуляєва, акторка

Ольга Гібелінда, режисерка, продюсерка, Членкиня Української та Європейської кіноакадемій

Вікторія Білан-Ращук, акторка, режисерка

Микола Дондюк, режисер-оператор

Сергій Кравець, режисер, актор, продюсер

Володимир Куліков, режисер монтажу

Ольга Ковтун, культурологиня, дослідниця, сценаристка

Максим Васянович, режисер-документалiст

Руслан Мірошниченко, актор Р

оберт Фельдман, актор, член Української кіноакадемії

Патриція Гнаткевич, продюсер, режисер

Артур Логай, актор

Юля Піхоцька, кінооператорка-документалістка

Олександра Плетенецька, режисерка-документалістка

Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура

Анна Корж, продюсерка, режисерка, членкиня International Documentary Association

Василь Веселовський, оператор, документаліст, фотограф у 67 ОМБр ДУК

Анна Яценко, режисерка, продюсерка, співзасновниця кінопродакшену «ForeFilms», членкиня Європейської кіноакадемії, членкиня Української кіноакадемії

Микита Ігнатьков, режисер-документаліст

Анастасія Груба, сценаристка, режисерка, учасниця громадської організації «Сучасне Українське Кіно»

Лілія Нестеренко, акторка

Сергій Ковальов, відеооператор , документаліст (Ukraїner)

Дмитро Риба, репортер (Arte)

Олексій Самсонов, режисер-документаліст, кінооператор

Олена Парфенюк, оргсекретар Національної спілки кінематографістів України

Сергій Тримбач, заступник голови Національної спілки кінематографістів України

Ганна Яровенко, режисер, сценарист, актриса, член Спілки кінематографістів України та Української кіноакадемії

Петро Яровенко сценарист, редактор, член Спілки кінематографістів України

Дмитро Сидоренко, член Спілки кінокритиків України

Аліна Скорик-Доричевська, акторка

Алік Шпилюк, кінознавець, член Європейської кіноакадемії

Владислав Попко, актор, режисер, сценарист, викладач

Марія Нестеренко, звукорежисерка, ГО Babylon’13

Дмитро Рибалевський, актор

Тетяна Дуднік, оператор-постановник, член Української Кіноакадемії, член НСКУ

Антоніо Лукіч, кінорежисер

Ірина Стеценко, кінорежисерка

Сергій Тимошенко, режисер документального кіно

Юрій Самусенко, член Спілки кінокритиків України, журналіст

Олексій Карпенко, продюсер

Наталя Серебрякова, кінокритикиня, член СКУ, член FIPRESCI

Тала Пристаєцька, сценаристка, продюсерка

Сергій Недзельський, продюсер

Руслан Сокольник, актор

Нікон Романченко, кінорежисер

Тарас Співак, режисер монтажу

Регіна Мар'яновська-Девидзон, кінопродюсерка, співзасновниця кінопродакшну Real Pictures

Катерина Горностай, кінорежисерка, сценаристка

Андрій Нідзельський, звукорежисер

Ольга Черних, кінорежисерка

Денис Воронцов, документаліст, продюсер, співзасновник Вавилон’13

Влад Головко, журналіст, комунікаційник культурних проєктів

Марина Бродовська, сценаристка

Анна Цигима, режисерка

Анастасія Гуменюк, продюсерка, фестивальна менеджерка

Дмитро Олійник, актор

Сергій Мукаєльянц, режисер-оператор, лінійний продюсер

Ігор Пазич, актор

Валерій Мирний, кінокритик

Олександра Лянна, кінооператорка-документалістка

Антон Черняк, студент-кінооператор

Інна Гордєєва, кінокритикиня, кіноблогерка

Юлія Трибрат, режисерка документального кіно, членкиня НСКУ

Артур Сумароков, кінокритик, драматург

Аліна Марчук, кастинг-директорка

Софія Скиба, головна редакторка онлайн медіа «Перший Криворізький» 1kr.ua

Станіслава Доронченко, режисерка

Данило Савченко, актор

Андрій Борисенко, звукорежисер, композитор

Валентин Васянович, режисер, оператор, продюсер, член Європейської кіноакадемії

Марина Нікольчева, режисерка

Марина Степанська, сценаристка, кінорежисерка

Мирослава Хорошун, режисер, сценарист, член Української Кіноакадемії

Маріанна Танська, програмна менеджерка ДП «Національний центр Олександра Довженка»

Ірина Ковальчук, продюсерка, ТОВ «Радар фільмз»

Ксенія Виноградова, звукорежисерка

Юлія Княгницька, акторка

Валерія Іваненко, продюсерка, член НСКУ

Олексій Москаленко, продюсер, VFX-супервайзер, оператор, член Європейської кіноакадемії.

Тетяна Ламбо, продакшен менеджер, продюсерка

Оксана Черкашина, акторска театру та кіно, режисерка

Аліна Чебан, акторка

Марія Бесараба, акторка

Ігор Судаков, оператор

Анна Ткаченко, режисерка, адміністратор майданчику, організатор кіно, телевиробництва

Люда Тимошенко, співзасновниця Театру Драматургів, драматургиня, сценаристка

Володимир Тихий, кінорежисер, продюсер, кінообʼєднання Вавилон 13

Іванна Скиба-Якубова, культурна менеджерка

Олег Симоненко, актор

Олександра Набієва, кураторка міждисциплінарної мистецької програми Docudays UA, співзасновниця ГО «Ars Mediale» Оксана Гриценко, сценаристка, членкиня Української кіноакадемії

Олександр Косяк, режисер, оператор

Олександр Гойсан, режисер, програмний директор Івано-Франківського міжнародного фестивалю короткого метру 4:3 Роман Бондарчук, кінорежисер, лауреат державної премії ім. Т.Г. Шевченка, арт- директор Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, член української кіноакадемії, член НСКУ, член Українського оскарівського комітету 2015-2023, співзасновник Архіву війни

Дар‘я Аверченко, кіносценаристка, кінопродюсерка, керівниця департаменту комунікацій Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Анастасія Пугач, фестивальна менеджерка, комунікаційниця, виконавча продюсерка

Яна Суська, кастинг-директорка

Валерія Липа, акторка театру і кіно

Олег Оліфер, менеджер відділу зв’язків із громадськістю Довженко-Центру

Василина Полянська, архівістка Кіноархіву Довженко-Центру

Ольга Журба, режисерка Роман Хімей, режисер, оператор, митець

Ілля Гладштейн, продюсер, керуючий партнер кінотеатру KINO42, член правління Української кіноакадемії

Дмитро Санін, кінооператор

Ольга Мацюпа, співзасновниця Театру Драматургів, драматургиня і сценаристка

Павло Остріков, режисер та сценарист, член ГО «WAW»

Олександр Бертман, керівник кінолабораторії ДП «Національний центр Олександра Довженка»

Валерія Гресько, продюсерка, режисерка, кастинг-менеджерка

Антон Соловей, актор

Юлія Колінько, режисерка монтажу, ілюстраторка

Олександр Гусєв, кінокритик

Дмитро Бурко, оператор документального кіно

Кирило Нечмоня, кінопродюсер, співзасновник ТОВ МИР І КО ПРОДАКШН

Станіслав Битюцький, керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру

Тетяна Лазарева, продюсерка, співзасновник Продюсерської агенції АССА

Ярема Малащук, художник, режисер, член Української кіноакадемії

Юрій Шилов, режисер

Микола Базаркін, режисер монтажу, викладач

Оксана Тараненко, режисерка театру і кіно

Тетяна Борисова, акторка

Марія Матяшова, художниця

Ірма Вітовська-Ванца, акторка театру і кіно