f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПРИ ЗАХИСТІ МИРУ ТА ДЕМОКРАТІЇ НЕ МІСЦЕ ПОДВІЙНИМ СТАНДАРТАМ.

31.10.2023

Валерія Іваненко

НСКУ, голова комісії з інформаційної політики

Понад п’ятнадцять років в Росії проводився «Фестиваль європейського кіно», але після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, цілком логічним було рішення наших європейських колег цей захід скасувати. Вторгнення продовжується, рікою ллється кров, як цивільних так і військових українців, що, як стверджують самі європейці, ціною своїх життів захищають спільні для всього цивілізованого світу демократичні цінності і ось…: у Представництві ЄС в РФ заявили, що відновлюють захід і, що Чехія, Бельгія , Франція, Італія, Іспанія, Німеччина та Люксембург готові представити на цьому заході двадцять одну кінострічку. Що це, як не цинічне порушення головного принципу підтримки жертви агресії зі сторони європейських культурних інституцій тими, хто багато говорить про важливість захисту та збереження європейських цінностей?

Міністерство культури України, Український інститут, Держкіно та Українська кіноакадемія вже відреагували на заяву представництва ЄС в Росії. Приєднується до протесту і Національна спілка кінематографістів України.

Невимовно цинічно звучить девіз фестивалю: "Кіно об’єднує". Хотілося б зрозуміти, кого, на думку посла ЄС у Росії Роланда Галхарага, об'єднає цей фестиваль? Невже європейці прагнуть об'єднатися з тими, хто відкрито загрожує їм атомними бомбами, хто цілодобово в програмах федеральних російських каналів закликає до їх винищення, хто їх постійно принижує? А може, панове, які прийняли рішення відновити роботу фестивалю в Росії, хочуть об'єднатися з тими, хто ці заклики щиро підтримує, давно замінивши у своєму лексиконі слово "європеєць" на презирливе "гейропеєць"?

При захисті миру та демократії не місце для подвійних стандартів. Це шкодить не лише Україні, яка, за допомогою своїх європейських та американських партнерів, тримає фронт між світом здорового глузду та Вселенським Злом, жертвуючи своїми найкращими синами та дочками. Це шкодить цивілізаційним цінностям у всьому світі. Події останніх днів підтвердили відому тезу, що «ненаказане Зло з часом розростається і жадає ще більшої крові»

Наша сила в консолідації. Все, що зараз відбувається в Україні вже має неабиякі наслідки для всього світу. Втрачено сотні об’єктів культурної спадщини, серед яких чимало об’єктів, що є частиною європейського та світового надбання.

Екоцид, який здійснила Росія в Україні вже позначається на екологічному стані всієї Європи. Розпалювання ненависті до інших народів всередині Росії, пропаганда неповаги до інших культур, релігій, заклики до насильства щодо європейців, американців, ізраїльтян - вже призвели до нового витку напруги в світі, цього разу, до радикалізації збройної агресії проти Ізраїлю. І знову пролилася кров невинних. І ні у кого в світі немає сумніву в тому, по яку сторону кордону між Добром і Злом, який чітко позначився за останні дні, стоїть Росія.

То на чиєму боці знаходяться ті, хто вирішив представити свої творчі роботи на конкурс в країні, що вибрала шлях завоювань чужих територій, жорстоких вбивств та знищення всього, що є основою нашого спільного миру і творення? Світу настав час остаточно визначитися, бо невизначеність та загравання зі Злом приведе до руйнування цивілізації і тоді страждання прийдуть в кожен, в тому числі, і європейський дім.

https://www.facebook.com/valeria8828