f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаємо кінорежисера Романа Ширмана з 71-м роком народження!

28.10.2023

Національна спілка кінематографістів України щиро вітає видатного українського кінорежисера Романа Натановича Ширмана з 71-м роком народження! Бажаємо Вам, Вашій родині, Вашим друзям та колегам міцного здоров'я, гарного настрою, творчих планів і їх здійснення! 

Ширман Роман Натанович

Український кінорежисер, сценарист, педагог. Заслужений діяч мистецтв України. Роман Ширман народився 25 жовтня 1952 року. У 1975 році закінчив режисерський факультет ВДІКу (майстерня Олександра Згуріді). Працював на студіях «Київнаукфільм», «Кінематографіст», «Інтерфільм», телеканалах «Інтер», «Росія» та ін. Він є автором більше сорока кіно- і телефільмів; лауреат премії імені Фелікса Соболєва (2006) та багатьох національних і міжнародних кінофестивалів.

Роман ШИРМАН:

«На волі опинилася невільна людина...»

«Є такі риби, які вміють літати... Але чи всі риби народжені для польоту?.. Більшість хоче спокійно жити у воді. І в політ не збирається... Є на світі вільні люди... Але чи всі люди народжені для волі?..» Олександр Герцен

Свободи в нашому «виконанні» не витримав би жоден прихильник демократії західного типу. Це прогулянка Місяцем без скафандра.

Українське суспільство вже ввійшло в новий етап: закінчилася пора очікувань, загальна ейфорія, з'явилися перші плоди доби змін. І виявилося, що вони не такі вже й солодкі.

Далі:

https://day.kyiv.ua/article/cuspilstvo/roman-shyrman

Author Алла Феофанова Випуск газети №: №65, (1999)

Документальний фільм Романа Ширмана, присвячений Сергію Параджанову, — «Небезпечно вільна людина» (2005), — був відзначений численними кінонагородами на кінофестивалях, а також став номінантом російської національної премії «Ніка» в конкурсі найкращих іноземних фільмів 2005 року.

Наші зіркові викладачі. Роман Натанович Ширман

https://www.youtube.com/watch?v=SqD4L3Xr-KA

НА ПОЛІ СВОБОДИ…

РЕЖИСЕРУ РОМАНОВІ ШИРМАНУ -70

Вік ще несолідний. Сьогодні в сімдесят тільки заходжуються обдумувати житіє - своє і чуже. Роман, утім, вже багато про що подумав. Якраз посеред життя, рівно 35 літ тому, зробив фільм під назвою «ХТО ТИ?». Тепер це питання варто повторити, хоча Роман зараз далеченько від Києва (рятує матінку від хвороб) і навряд чи відповість швидко.

Хто-хто? - син кінооператора Натана Ширмана, одного із стовпів «Київнаукфільму», студії, що була лідером світового наукового кіно у 1960-80-ті. Коли я запронував Роману (було це заледве не двадцять літ тому) робити фільм про Сергія Параджанова, він одразу сказав: «А що, мабуть спробую. Я жив в одному будинку з Параджановим…». Й одразу пригадав кілька смішних і зворушливих історій. Кінематографічне дитя, просотане світом екранних байок, фантазій, глузувань і вихвалянь…

Далі:

Sergiy Trymbach 25 жовтень 2022 р.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

У 2017 році фільм Ширмана «Тепер я буду любити тебе» (2015) був номінований на здобуття Національної кінопремії Золота дзиґа у трьох категоріях, зокрема як найкращий фільм 2016 року.

Роман Ширман є професором, завідувачем кафедри режисури кіно і телебачення Інституту кіно і телебачення КНУКіМ.

Автор книг «Умное телевидение» (2011), «Алхимия режиссуры» (2008), «Телевізійна режисура» (2005), ведучий майстер-класу «Режисура» в журналі «Телерадіокур'єр».

Роман Ширман — Член Національної спілки кінематографістів України, член її правління, голова Комісії з фестивального руху та Премії НСКУ.

https://www.ukrkino.com.ua/about/spilkanews/?id=18548