f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Денис Іванов: СПІЛКА, З'ЇЗД, ГОЛОВА, КЕРІВНІ ОРГАНИ, ВСТУПАТИ ЧИ НЕ ВСТУПАТИ В НСКУ?

15.10.2023

Dennis Ivanov

НСКУ

Нарешті, тільки вчора, наче закінчилися базові процедури зʼїзду Спілки кінематографістів і вибори в керівні органи. До цього моменту не міг нічого писати чи коментувати. Тож впорядкую свої думки тут.

Дякую всім колегам, які місяцями разом працювали, і тим, хто пережив 12+ годин сюрреалістичного досвіду З'їзду.

Не можу сказати, що я розчарований. Як член Спілки з нульових, я і не був зачарований.

СПІЛКА

Більш ніж 10 років у Спілці я приймав участь у декількох ініціативних групах, за цей час плідно співпрацював з різними головами і секретаріатами. Ми разом займалися реформою Оскарівського комітету, заміні експертів пітчингу у 2015 році на фахових людей, захистом Довженко-Центра, численними зверненнями до державної влади з приводу калічної стратегії розвитку кінематографа, непрофесійності і недоброчесності Голови Держкіно, а також судового позову проти незаконного продовження повноважень Ради з Держпідтримки кінематографії. Я дуже далекий від того, щоб знецінювати цю (неідеальну) інституцію, яка не один рік діяла в наших спільних інтересах. І в багатьох випадках - досягала своїх цілей.

З‘ЇЗД

Є і зворотній бік НСКУ, найкращою ілюстрацією якого є найвищий орган управління - зʼїзд. Як влучно висловився про якесь із минулих засідань Сергій Тримбач - «Зʼїзд кінематографічного даху».

На цих екстравагантних засіданнях зазвичай половина - це інертна маса людей, які не зробили за останні років 20 жодної відомої загалу кінострічки чи організували помітної ініціативи. Але вони рок за роком роблять з засідань керівних органів токсичне болото, відлякуючи таким чином тих кінематографістів, хто саме і робить фільми, кінофестивалі, кінознавчі розвідки чи програми підтримки. І цей поділ не є віковим: на зʼїзді якійсь юний діяч розказував, що єдина ціль нашої команди - це «знищити старе покоління спілчан». Дурість і хамство не мають вікових обмежень.

Однією з цілей, які ставила група членів Спілки було проведення зʼїзду і поновлення зависших демократичних процедур в нашій організації. З‘їзду не відбувалося 6 років, через пандемію, а потім загострення Війни за Незалежність. Була створена ініціативна група по проведенню з‘їзду, активістами спілки були організовані збори за професіями, щоб визначити списки делегатів і кандидатури в керівні органи. За кілька місяців були приведені в рух сотні людей.

Попри числені порушення і організаційну неспроможність відповідальних, вважаю, що зʼїзд відбувся. Воєвиявлення сталося, незважаючи на всі теорії змови і юридичний треш. Тож вважаю результати легітимними - такими, що відображають колективну думку і так-сяк зафіксовані процедурами.

Вітаю голову Сергія Борденюка і нових членів Секретаріату, Правління і Ревізійної комісії з обранням!

ГОЛОВА

Як і на інших виборах, люди не вивчають програм і не оцінюють спроможність кандидатів. Голосують «серцем», за того хто більше подобається і кого краще знають. І голосують за фронтмена, а не за реальну команду. Результати голосування за голову Спілки ми передбачили перед з‘їздом, подивившись на склад делегатів.

До новообраного голови – багато питань, але ми домовилися, що якщо він буде підтримувати програму розвитку і не порушувати домовленості, ми будемо плідно співпрацювати. Бо Спілка – це не монархія. Це декілька органів управління і апарат, без яких голова – це лише сумнівний статус.

КЕРІВНІ ОРГАНИ

Крім Голови і апарату, керування Спіокою здійснює Секретаріат, Правліня і Ревізійна комісія. В результаті голосування, в Секретаріаті опинилася частина нашої групи, яка має спільне бачення розвитку. Ми ще будемо збиратися з ними, та з іншими членами секретаріату для того, щоб разом працювати і рухати ці зміни.

В Правлінні теж опинилася велика кількість діючих кінематографістів, яким я особисто довіряю. Програма, з якою йшла на Секретаріат наша ініціативна група – це ніяке не ноу-хау. Це документ, якій був вироблений за декілька місяців в результаті зустрічей за участі майже сотні людей, членів НСКУ, і їхнього бачення «НСКУ здорової людини». Перед тим, як розпочати підготовку до перегонів, ми домовилися, що ми ставимо програму реформ Спілки вище за особисте его.

Мені теж важливіша не перемога в голосуванні за Голову, а трансформація Спілки в сучасну європейську кіноорганізацію. Програма реформ – це не одне результативне голосування. Те, що можна щось змінити на краще в такій старій і багаточисельній спілці одним голосуванням – це прості відповіді на складні питання і магічне мислення.

Наразі я бачу, що з таким складом керівних органів можна багато чого зробити для втілення спільних ідей, якщо відкинути упередження і залишатись об’єднаними.

ВСТУПАТИ ЧИ НЕ ВСТУПАТИ В НСКУ?

Вирішуйте самі. Але якщо б на з‘їзді була бодай половина активних кінематографістів, які представляють зараз сучасний кінопроцес, то і з‘їзд і його результати були б іншими. Якщо ви дочитали до кінця – підтримайте будь-ласка збір Спільної Мети на Кінопташок для фронтових підрозділів, це важливо!

https://www.facebook.com/dennis.ivanov.77