f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ТВОРЧІ СПІЛКИ: ПОТРІБНІ / НЕ ПОТРІБНІ?

14.08.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Ініціативна група кіноспілчан звернулась до інших членів Спілки кінематографістів (див. текст нижче) із закликом провести з’їзд (це має статися 5 жовтня цього року) організовано, попри все. А головне - обрати дієве правління, керівництво Спілки в цілому, яка має повернути втрачений колись вплив кінематографічної спільноти у суспільстві, державі, стати важливим сегментом громадянського суспільства. Бо в нинішній державній владі усе частіше прозирає прагнення скопіювати рашистське облаштування, за яким «я начальник, ти дурень». Переможемо рашку і будемо жити за її "заповітами"?

Нагадую, Спілка кінематографістів виникла 1958 року, але тільки 1965-го вищі партійні органи дали «добро». Бо не могли зрозуміти, навіщо кінематографістам об’єднуватись у якусь спілку? Письменники, художники, композитори - то «єдінолічніки», їх тре’ об’єднувати, а кіношникам навіщо?

Як у воду дивились. 1986 року Міхаіл Горбачов скаже: Перестройка в СССР почалась із революційного 5 з’їзду кінематографістів… На рубежі 1980-90-х творчі спілки зіграли велику роль у процесі народження Незалежної України. До прикладу, Народний рух виник на основі Спілки письменників. Одним із центрів перебудовчих був Будинок кіно і Спілка кінематографістів. Нове, воно ж старе керівництво Української держави цього не забуло: у 1990-ті було зроблено чимало для того, щоби опустити спілки на рівень плінтуса (за тим стояло: а не руйнуйте, вражі діти, государство). Самі спілки, на жаль, цьому протистояли не надто активно.

Сьогодні роль громадських організацій є особливою, адже державні чиновники в усі часи використовували війни для підсилення влади держапарату і упокорення активної частини суспільства. Досить пригадати повоєнне десятиліття 1945-55 в СССР.

Відтак прохання до всіх членів Спілки кінематографістів поставитися з усією серйозністю до з’їзду, який відбудеться 5 жовтня. І бути не тільки членом Спілки, а і її мозком (старий анекдот радянських часів: Рабинович, ви члєн партіі? - Нєт, я мозг партіі!).

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach