f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

БРАТИ КАВАЛЕРІДЗЕ - СХОЖІ, АЛЕ Ж РІЗНІ.

03.06.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Три дні тому я розмістив фото нібито ІВАНА КАВАЛЕРІДЗЕ... Фото вражаюче - очі, в яких запікся біль цілої епохи. Хоча сумнів був - досі я не бачив цього фото, та й не дуже схожий ніби... Але ж архівна сторінка Державного музею-архіву літератури і мистецтва сумнівів не полишала: на фото - Іван Кавалерідзе.

Усе спростував Іван Козленко (нагадаю - екс-гендиректор Довженко-центру). Насправді перед нами брат Івана Кавалерідзе, Володимир. Він емігрував у Бразилію, через Францію, працював геологом у французьких колоніях в Африці... (зі слів того ж Козленка). Ще одна, практично невідома біографія українця. В очах якого так багато печалі - української, африканської, бразилійської...

Дякую Іване! Питання принагідно: де можна докладніше прочитати про Володимира Кавалерідзе?? А архівістам належить бути уважнішими...

А тепер дивіться фото ще раз - Володимир (нижній знімок) поруч світлин брата Івана: який на схилі літ і у висхідній молодій точці. Схожість деяка є, брати ж, але тільки деяка.

Насамкінець історія з пізнього Івана Кавалерідзе. 1978-го відзначали 50-ту річницю кіностудії імені Олександра Довженка. Кавалерідзе, класику, принесли додому запрошення на ювілейний вечір в Оперному театрі. Він розгорнув запрошення: місце було на самій верхотурі, гальорці, та ще й у 5-му ряду. Іван Петрович церемонно вклонився:

- Передайте мою щиру вдячність! Особливо за віру в те, що вони думають, ніби я у свої 91 роки вискочу на таке верховіття!

Не пішов, звісно, на ту ювілейність оперову.

Любила радянська влада класиків, але не всіх...

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach