f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Згадуємо кіноактора Миколу ГРИНЬКА

23.05.2023

Віталій Курінний ПОВАЖНІ

У цей день народився один з найулюбленіших кіноакторів, популярний український кіноактор та телеактор, Народний артист УРСР, уславлений земляк - Микола Гринько (22 травня 1920 року, місто Херсон — 10 квітня 1989 року, місто Київ).

Микола Григорович народився в сім'ї акторів. Батьки грали в Первомайському робітничо-селянському пересувному театрі (батько Григорій, мати Лілія Казимирівна Броневська, заслужена артистка УРСР). Юнак теж мріяв стати актором, але його плани зруйнувала війна — Миколу призвано на фронт. Після війни став помічником режисера, а згодом — провідним актором драматичних театрів Запоріжжя та Ужгорода, актором та художнім керівником Київського естрадного оркестру «Дніпро».

З 1963 — актор кіностудії ім. Довженка. Дебютував у кіно 1951 року в ролі Бунтаря у фільмі Ігоря Савченка «Тарас Шевченко». Наступні десять років майже не знімався. Першою по-справжньому серйозною роботою стала роль солдата-американця у фільмі О. Алова та В. Наумова «Мир тому, хто входить». Режисери навіть отримали ящик коньяку, вигравши парі в американської делегації, доводячи, що грав солдата не американець, а українець. Картина отримала спеціальну нагороду журі на Венеційському кінофестивалі, а Гриньку присудили особливий приз «За рекламу автомобілів фірми «Студебеккер» — власне автомобіль цієї фірми.

Далі: