f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

СЕРГІЙ ТРИМБАЧ У ПРОГРАМІ СВІТЛАНИ ЛЕОНТЬЄВОЇ "ТОЧКА ОПОРИ"

14.05.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

БЕЗ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ, БЕЗ УКРАЇНСЬКОГО КІНО УКРАЇНА БУЛА БИ БЕЗЗАХИСНОЮ І, ВЛАСНЕ, ЇЇ БИ ВЖЕ ПРОСТО НЕ БУЛО.... 

Розмова справді про це: що значить кіно для України? Багато що пішло не так у 1990-ті, коли державні мужі відмовились підтримувати національний кінематограф. Так тривало два десятиліття і тільки на хвилі народних протестів, нового усвідомлення значущості культури кіно постало знову. Про нове покоління українських кінематографістів, фільми "Памфір", "Піймати Кайдаша", "Мої думки тихі", "Я працюю на цвинтарі", "Люксембург, Люксембург" та інші.

Про режисерів і акторів різних поколінь.

Про мову, якою говорять герої екранних творів. Чому і як фільм "Тіні забутих предків" пішов у загальноесесерівський простір з оригінальною гуцульською фонограмою.

Про значення масової екранної культури, про постаті Проні Прокопівни і Голохвастого, які прозирають у багатьох персонажах сучасної історії.

Про політизованість "Оскара".

І зрештою, про українських поетів - від слова, від екрану, від пензля і музики: вони сотворили диво України і українців, вони тримали і тримають небо над нами...

Дякую Світлані Леонтьєвій і її команді! Дивіться інші випуски "Точки опори" - з Ларисою Кадочниковою, Богданом Бенюком, Ірмою Вітовською, Оленою Хохлаткіною, Іваном Уривським...

Далі:

https://www.youtube.com/watch?v=TbpmbXG97iU