f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Курсанти Київського інституту НГУ зустрілись з режисером Олександром Денисенком

11.05.2023

Центр культури КІНГУ

До Дня перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі курсанти зустрілись з режисером Олександром Денисенком. Після перегляду фільму Тарас. Повернення. Фільм Олександра Денисенка було багато запитань до режисера.

Фільм дуже зацікавив курсантів та викликав бажання до подальшого знайомства з особистістю Кобзаря.

Несподівана смерть Тараса Шевченка 10 березня 1861 року вразила не лише земляків поета, а і всіх, кому дороге було його ім'я. Друзі Кобзаря зібрали кошти, щоб поховати його в Петербурзі, а потім перевезти прах поета в Україну за його «Заповітом».

П'ятдесят вісім днів знаходився прах Т.Г.Шевченка в Петербурзі, а 8 травня 1861 року домовину з прахом Шевченка було викопано, перенесено через увесь Петербург до вокзалу. Так починався останній шлях Кобзаря... Залізницею до Києва.

20 травня 1861 року на пароплаві «Кременчук» останки Кобзаря перевезено з Києва до Канева. 22 травня, після відслуженої в церкві панахиди, прах віднесли на Чернечу гору.

«Винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів впрягся люд хрещений, і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому», — згадував Григорій Честахівський

Тарас. Повернення. Фільм Олександра Денисенка в Центр культури КІНГУ

Київський інститут Національної гвардії України

https://www.facebook.com/odenysenko