f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

НАУКА ТВОРИТЬ ПОЛІТИЧНОГО УКРАЇНЦЯ

30.04.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська Кіноакадемія

Таким було кредо Михайла ГРУШЕВСЬКОГО, у версії історика ІГОРЯ ГИРИЧА. Версії, запропонованій ним під час лекції про вплив інтелектуалів на українську історію (28 квітня, Будинок кіно).

Йшлося про інтелектуала Михайла Грушевського. Якого незрідка звинувачують у поразці українських визвольних змагань столітньої давнини. Насправді Грушевський виконав титанічний обсяг роботи, якби не він і ще кілька імен наших інтелектуалів ні про яку боротьбу за Незалежність не доводилось би говорити взагалі.

Власне, що таке інтелектуал? Адже звичніше говорити про інтелігенцію, інтелігента... Інтелектуал це той, хто піддає історичний процес потужній рефлексії, осмисленню. Ставлячи конкретну і всебічно осмислену мету руху в майбутнє. Проблема в тому, що абсолютна більшість інтелектуалів часів Російської імперії (з часами СССР включно) працювала саме на імперію. Тодішня освіта кувала кадри саме для ствердження імперії, про Україну не йшлося.

На цьому тлі діяльність Грушевського виглядає справді вражаюче. Ігор Гирич з дивовижною послідовністю виклав факти на доказ цієї тези. Одна людина працювала як кілька інституцій. Одне лиш видання сотень книг, серед яких і десятитомна "Історія України-Руси" самого Грушевського, чого варте!

Щодо поразки Української революції і звинувачень на адресу Грушевського: мовляв, не варто було за те братися вченому. Серед аргументацій і та, що належить авторству Дмитра Донцова: народ був готовий і бажав незалежності, еліта наша не була готова. Себто і Грушевський так само...

По-перше, народ готовим до того, у масі своїй, не був. По-друге, еліти як такої не було. Гирич: у 1890-ті населення Києва становило десь 200 тисяч, а власне українських інтелектуалів, вкупі з інтелігенцією, яка поширює, транслює набутки інтелектуалів, було не більше 200 осіб. Ото і все, що треба знати про причини поразки українства - проти якого стояло багатомільйонне імперське військо, не тільки вояків, а й чиновництва і тих же інтелектуалів...

Тим дивовижнішою виглядає постать Грушевського, якого Гирич кваліфікує як Тараса Шевченка ХХ століття - за своєю потугою і впливом. І таки ж справді. За ним пішли інші інтелектуали, яких імперія нищила, фізично і духовно, просто несамовито, упродовж ХХ століття. А вони, попри все, дедалі вище піднімали небо над Україною. Аби нині, у збройному та інтелектуальному двобої, ту сатанинську гімперську машину остаточно зламати...

Наступна зустріч з ІГОРЕМ ГИРИЧЕМ у Блакитній вітальні Будинку кіно - 26 травня. Йтиметься ще про одного українського інтелектуала В'ячеслава Липинського.

Приходьте, вхід вільний...

На фото Михайло Грушевський.