f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Кінорежисер Олег Сенцов - Громадський активіст Євромайдану і політичний в'язень, який від початку повномасштабної війни захищає Україну від ворогів.

15.04.2023

Ukrainian Institute - Український інститут

Громадський активіст Євромайдану і політичний в'язень, який від початку повномасштабної війни захищає Україну від ворогів.

Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист і письменник, відомий за своїми фільмами «Гамер» (2011), «Номери» (2020), та «Носоріг» (2021), прем’єра якого відбулася на Венеціанському кінофестивалі.

Після того, як Росія окупувала Крим в 2014 році, Олег очолив протести проти російської влади в рідному місті Сімферополі, за що був незаконно заарештований і ув’язнений окупантами. Він провів 145 днів у в’язниці в Сибіру на голодуванні, про що написав у своїй книжці-щоденнику «Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки» (2020), яка була опублікована німецькою, англійською, французькою та польською мовами. Олег був визволений у 2019 році під час обміну військовополоненими.

За його свободу мітингували в Україні і по всьому світу: у Варшаві, Ризі, Брюсселі, Парижі, Оттаві, Сіднеї, Тель-Авіві, Лейпцигу, Відні та Лондоні. Олег був нагороджений Премією Сахарова за свободу думки Європарламенту (2018) та Національною премією України імені Тараса Шевченка (2016).

Коли почалась повномасштабна війна, Олег приєднався до Сил територіальної оборони і захищав Київ під час перших найскладніших місяців війни. Потім Олег воював під Бахмутом — місто, яке майже повністю зруйноване через щоденні обстріли окупантів.

Детальніше про Захисника України читайте у спільному проєкті Українського інституту, Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine та Ukrainer «Culture Fights Back». Посилання у першому коментарі.

https://www.facebook.com/ukrkino

https://www.facebook.com/UkrainianInstitute