f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ДОПОКИ В УКРАЇНІ ПРАЦЮЄ ФОНД ДЛЯ НИЩЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО КІНЕМАТОГРАФА (ДЕРЖКІНО НАЗИВАЄТЬСЯ) У ЄВРОПІ СТВОРЮЄТЬСЯ ІНШИЙ ФОНД - ДЛЯ ПІДТРИМКИ УКРАЇНСЬКИХ КІНОПРОДЮСЕРІВ

21.02.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Пряма мова міністра - з його сторінки у ФБ:

Тривала робота була пророблена нашими європейськими партнерами і ми вдячні міністерці культури Франції Рімі Абдул Малак, яка прислухалася до моєї ідеї щодо запуску спільного фонду для підтримки українських кінопродюсерів.

До її заклику долучилися 16 партнерських інституцій з 13 країн Євросоюзу. Про запуск цього фонду оголосили Міністерка культури Французької Республіки Ріма Абдул Малак, Державна міністерка культури та ЗМІ Німеччина Клаудія Рот та Міністерка культури та юстиції Люксембурга Сем Тансон сьогодні в рамках Берлінале.

Отже, наші кінопродюсери матимуть змогу отримати кошти на девелопмент чи пост-продакшн своїх спільних проєктів з європейськими партнерами.

Мій P.S. Сподіваюсь, до цього Фонду нинішнє керівництво Держкіно нібито України не матиме жодного стосунку. Бо основне заняття цієї "інституції" - рити могилки для кінематографістів. Завтра, скажімо, оголошено про процедуру підписання контракту з переможницею конкурсу на посаду гендиректора Довженко-центру Оленою Гончарук. Одначе надіслати текст контракту для попереднього ознайомлення Держкіно відмовляється - мовляв, приїдете й побачите, які діла?

Задумка "стратєгов" є очевидною. Моя версія: у текст контракту закладено як мінімум одне положення, яке викличе у Гончарук спротив. І вона відмовиться підписувати документ. Саме те, що треба цим гидомирним персонажам новітньої кіноісторії (а будуть вони в тій історії неодмінно - усі і поіменно!). Вони радісно оголосять про відмову переможниці й відтак про зрив нею усієї історії з конкурсом. І просто анулюють його підсумки.

У тому ж разі, коли Олена підпише контракт, де будуть один-два положення, що обрізатимуть її повноваження, Держкіно отримає важіль для заледве не щоденного цькування керівництва кіноархіву. Війна на виснаження, методи якої відомі ще із часів расєйской гімперії... Усе живе на цьому адміністративному полі доблєстноє чиновництво мусить зліквідувати, інакше втрачається сам сенс його, чиновництва, існування.

Буду дуже здивований, якщо мій прогноз не здійсниться. У цьому випадку доведеться сказати так само традиційну річ: щось у тому лісі здохло. Утім, тут, зазвичай, керують давно умерлі принципи.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach