f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

У ФОРТЕЦІ РОЗУМУ Й КРАСИ

18.02.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Учора святкували ювілейний День народження РАЇСИ НЕДАШКІВСЬКОЇ. Саме святкували - у Музичному салоні Університету імені Тараса Шевченка, у його легендарному Червоному корпусі. Розкішна зала, де виступав, кажуть, Ференц Ліст і де правились релігійні служби.

Пані Раїса з'явилась у царственному убранні, авторства незабутньої Людмили Семикіної. Аристократизм походження акторки засвідчив родинний герб Недашківських, який урочисто встановили у залі. Заспівали "Червону калину", а потому співачка, справді чудова, Руслана Лоцман, разом із своїми не менш чудовими дітками-янголятками заспівала колискову для воїнів - магічний поклик до наших захисників, аби вертались із війни живими-живісінькими... Душа моя звібрувала в унісон, заквилила і вже з цієї хвилі заворушення не сходила.

Далі так само співали і читали вірші. Сама Недашківська теж співала і промовляла. З особливим натхненням читала поезії Ліни Костенко.

Вітали її і навіть нагороджували. Настоятель Володимирського собору отець Борис передусім. Голова Спілки кінематографістів України і генеральний директор кіностудії імені О.Довженка Олесь Янчук до привітання додав і почесну медаль За внесок у мистецтво...

Було натхненно й емоційно. Старі традиції вертаються, старі добрі традиції. Потому продовжилось за святковим столом. В чудесному, дивовижному гурті людей, кожен і кожна з яких є гордістю України. Це вони і є справжньою Фортецею нашою, мудрості й краси. Колись от сей Університет і називали Фортецею Розуму!

До речі, я був приємно вражений своєю Алма Матір'ю. Інтер' єри, зали, аудиторії у зразковому стані. Зайшовши в студентську їдальню не одразу повірив очам: нічо' собі! Ми таки у Європі, принаймні тут це відчуваєш точно.

А сирена, що зазвучала, нагадала: оборона Фортеці нашої триває. І в цій обороні люди Мистецтва, люди Культури так само на передовій!

Велика дяка Раїсі Недашківській, нехай ще довго триває її тривожний і прекрасний вік!

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach