f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПІШЛА ДО ІВАНА…

01.02.2023

Минулої ночі душа МАРІЇ МИКОЛАЙЧУК розлучилась зі своїм стражденним, виболілим, виснаженим хворобами тілом.

Немає вже МАРІЧКИ, та вона є і буде завжди - як пісенна душа самої України, як один із її образів, символів, її промінчик, живий і справжній. Полинула до свого Іванка, Івана Миколайчука (1941-1987), генія кіно, генія українства. Вже скоро їхні душі будуть знову разом. МАРІЯ МИКОЛАЙЧУК (8 квітня 1941, село Витилівка Кіцманського району на Буковині - 1 лютого 2023 року, Київ) - співачка, акторка, фольклористка. 1961-го почала працювати, співати в Українському народному хорі імені Григорія Верьовки. 1962-го вийшла заміж за Івана Миколайчука. На початку 1970-х утворилось, за ініціативи Івана Миколайчука, вокальне тріо «Золоті ключі» (Марічка, Ніна Матвієнко, Валентина Ковальська), одне із див українських. Неповторний голос Марічки звучить у багатьох українських фільмах, а в деяких вона знімалась як акторка. У легендарній «Пропалій грамоті», скажімо. Востаннє знялась у фільмі «Ми є, ми поруч» (невеличка роль жінки з пташкою) Романа Балаяна. Вона й сама була такою пташкою, птахою, чия співуча душа лишається з нами назавжди…

Іван Миколайчук знайшов свій спочинок на Байковому цвинтарі. Там само знайде свій останній прихисток і Марія.

Написав Sergiy Trymbach

Сьогодні, 1.02.2023., вранці, відійшла у засвіти народна артистка України Марія Євгенівна Миколайчук.

Національна спілка кінематографістів України висловлює глибокі співчуття рідним Марії Євгенівни Миколайчук, близьким, друзям та творчій громадськості України!


https://life.pravda.com.ua/culture/2023/02/1/252644/

Миколайчук Марія Євгенівна (уроджена Карп'юк; нар. 8 квітня 1941, с. Витилівка, Кіцманський район, Чернівецька область — 1 лютого 2023) — українська співачка, фольклористка, акторка. Народна артистка України (2005). Член Національної Спілки кінематографістів України. Дружина Івана Миколайчука.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Миколайчук_Марія_Євгенівна